artikel

Marktvisie als breekijzer

bouwbreed 394

Marktvisie als breekijzer

De contracten deugen niet. Niemand begrijpt de context. Iedereen doet maar wat. Velen zijn te onervaren. Anderen zijn alleen uit op eigen gewin. Welkom in de bouw & infra …

Wantrouwen is nog steeds koning in deze branche. Daarom is het goed eens stil te staan bij wantrouwen versus vertrouwen. In het boek ‘De Snelheid van Vertrouwen‘ beschrijft Stephen Covey jr. waarom het zo belangrijk is om die shift te maken van Wantrouwen naar Slim Vertrouwen (zie het schema hieronder). De werking van dit schema lichten we hier toe.

Kwadrant 4 (Wantrouwen) is de grootste valkuil. Het is hard werken om daar uit te komen. Twee zaken maken het bijzonder lastig om de shift van 4 naar 2 (Slim Vertrouwen) te maken:

1. Wie slim is kan goed analyseren. En goed analyseren kan leiden tot het platslaan van alle goede bedoelingen (‘er zit zeker een addertje onder het gras’).

2. In de professionele wereld wordt je nogal eens beloond voor achterdocht. Kun je aantonen dat (bij de ander) zaken niet op orde zijn? Dan doe je je werk uitstekend! En dat is precies waarvoor je wordt ingehuurd.

Verander je intenties

De weg naar slim vertrouwen begint met het veranderen van je intenties. Slim Vertrouwen is niet vertrouwen op de ‘blauwe ogen’ van de ander. Dat is Blind Vertrouwen (kwadrant 1). Slim Vertrouwen (kwadrant 2) is gebaseerd op én analyse, én kiezen voor vertrouwen. Hoe shift je naar Slim Vertrouwen?

Dat kan op een paar manieren:

En last but not least:

De Marktvisie is niet een vinklijst die je van A naar B brengt. Het is een aspiratieniveau dat kan helpen anders naar de zaak te kijken. En om anderen anders naar de zaak te laten kijken. Durf mens en proces minstens zo belangrijk te vinden als regels, afspraken, gewoontes en techniek. De Marktvisie legitimeert het gesprek daarover, en is breekijzer voor de shift naar Slim Vertrouwen.

Nathalie Vrancken en Nelleke van Thiel-Wortmann, Versnellers van Samenwerking en Besluit in Bouw & Infra.

Reageer op dit artikel