artikel

Hurks-topman wilde andere koers varen: “Dan moet je weg”

bouwbreed Premium 332

Hurks-topman wilde andere koers varen: “Dan moet je weg”
Jean Pierre Reijnen

William Bontes en Hurks zijn uit elkaar. In goed overleg besloten bestuurder en bouwer hun relatie te beëindigen. “Als je het niet eens kunt worden met de aandeelhouders, moet je weg. Zo simpel is het”, benadrukt Bontes.

De breuk, die dinsdagmiddag bekend werd gemaakt, kwam voor de buitenwereld als een totale verrassing. Bontes zat nog maar een jaar in het zadel bij Hurks. Hij volgde Geert Hurks op, die vorig jaar na 15 tropenjaren en een burn-out besloot een stapje terug te doen. Bontes leek het bovendien uitstekend naar zijn zin te hebben bij de Eindhovense bouwonderneming.

Dat laatste klopt ook, zegt Bontes. Hij spreekt dan ook tegen dat hij met ruzie vertrekt bij Hurks. “Nee, er is geen stront aan de knikker, wat dat ook mag betekenen. Financieel gaat het dit jaar goed met Hurks. Dat heb ik bij de publicatie van de jaarcijfers ook aangegeven. Daar ligt het probleem dus ook helemaal niet.”

Waar dan wel? In een verklaring laat Hurks weten dat er verschil bestaat over de strategie en het te voeren beleid. Dat is vaak een nette manier om aan te geven dat er flinke onenigheid is.

“Nee, dat is niet zo. Wel is het zo dat ik op tal van dossiers een andere menig heb dan de aandeelhouders. Als het dan niet lukt om ze te overtuigen, dan moet je weg. Dan moet iemand anders de leiding overnemen.”

Over welke dossiers heeft u het dan precies?

“Het lijkt me niet goed om die hier allemaal te gaan benoemen.”

Is de aanstaande decentralisering van Hurks wellicht een van die dossiers?

“Dat is inderdaad wel een van de punten, ja. Hurks krijgt een meer decentrale structuur. De holding zal worden ingekrompen. Je hebt het dan over de vraag wat voor bedrijf je wilt zijn, hoe je dat wilt inrichten. Ik denk daar wat anders over dan de aandeelhouders.”

Dat de familie Hurks de structuur van de onderneming wil veranderen, zal toch niet ineens uit de lucht zijn komen vallen? Dat zal anderhalf jaar geleden toch wel met u besproken zijn?

“Veel van de zaken waar we het nu niet met elkaar over eens zijn, speelden een jaar geleden nog niet. Er gebeurt momenteel ontzettend veel in de markt. Er komen onderwerpen op tafel die destijds nog niet te voorzien waren. Nu blijkt dat we over een aantal zaken anders denken.”

Het blijft allemaal nog wel een beetje cryptisch…

“Zo heel ingewikkeld is het niet. Zoals aangegeven verschillen we van mening over de strategie en het te voeren beleid. Dat kan. Vergeet ook niet dat ik de eerste niet-Hurks ben aan de top van Hurks. Dat is voor de aandeelhouders natuurlijk ook best wel lastig.”

U vertrekt met onmiddellijke ingang. Zien we u nog terug in de bouw?

“Ik heb nog geen concrete plannen, dus dat weet ik nog niet. Het zou kunnen dat ik actief blijf in de bouw, maar misschien zoek ik mijn geluk ook wel elders.  Het voordeel is dat ik in verschillende sectoren heb gewerkt. Ik zit, zeg maar, niet vast aan de bouw. Overigens vind ik de bouw wel een hele leuke sector om in te werken, dus ik sluit zeker niet uit dat men mij terugziet.”

Reageer op dit artikel