artikel

XL: Verwijdering damwandplanken

bouwbreed 6

XL: Verwijdering damwandplanken
Foto: Alex J. de Haan

Medewerkers van Beens Groep uit Genemuiden verwijderen damwandplanken rond de nieuwe Sylsbrêge in Jirnsum (Leeuwarden). De oude Sylsbrêge, die in de doorgaande weg tussen Jirnsum en Grou ligt, was aan het einde van zijn levensduur en is daarom gesloopt. In het kader van het Friese Merenproject is de doorvaart van 1,50 naar 2,50 meter verhoogd. De vaarroute van Leeuwarden via Wergea, Grou, Jirnsum, Akkrum naar Sneek wordt daardoor geschikt voor meer pleziervaarders.

Het stabiliseren van de bodem rond de opgehoogde Sylsbrêge is niet volledig gelukt. Het kalkcement, dat in de stabilisatiemethode werd gebruikt, heeft zich niet volledig gemengd met de kleidelen in de slappe, zettingsgevoelige bodem. De aannemer en de opdrachtgevers nemen voor lief dat het wegdek aan weerszijden van de brug straks kan verzakken en gaten vertoont. Herstraten en opknappen is goedkoper dan een ingrijpende bodemstabilisatie, aldus een woordvoerder.

De weg rond de brug wordt opnieuw ingericht. Sluipverkeer wordt ontmoedigd met de aanleg van trottoirs en smalle rijbanen. Samen met de aanleg van een tweede, kleine brug vlak ernaast en een duiker liggen de kosten voor de Sylsbrêge rond de 2,3 miljoen euro. 

Lees alles over dit project in het Cobouw-weekblad.

Reageer op dit artikel