artikel

Gemaal als kunstwerk

bouwbreed 38

Geen standaardgemaal, maar een waar kunstwerk. Met die gedachte is het nieuwe gemaal aan de Essenburgsingel in Rotterdam tot stand gekomen. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kwam in samenspraak met de gemeente Rotterdam, het moskeebestuur en bewoners in en rond de Essenburgsingel tot dit besluit.

Architect Mari Baauw van Royal Haskoning DHV heeft de druppelvormige bovenbouw van het gemaal ontworpen. De volledige stalen constructie, vervaardigd door scheepswerf Bijlsma Wartena, vervangt een tijdelijk noodgemaal aan de Stadhoudersweg. Het oude gemaal is destijds door de aanleg van de Hogesnelheidslijn (HSL) gesloopt.

Medewerkers van VolkerWessels onderneming M.J. Oomen Groep hijsen de bovenbouw van het nieuwe gemaal op zijn plaats. Het gemaal moet Rotterdam-Noord en Delfshaven duurzamer, schoner en beter bestand maken tegen extreme weersomstandigheden. Het gemaal treedt vanaf 5 augustus in werking.

Uw foto als XL?

Uw foto als XL?

Reageer op dit artikel