artikel

Groentje in de bouw

bouwbreed 172

Groentje in de bouw
Tobias van Stijn

Ze zag het totaal niet aankomen; ze ziet zichzelf nog als een groentje in de bouw. Maar de jury van de Duurzame Bouwvrouw Award dacht hier anders over en nu mag Suze Gehem zich Duurzame Bouwvrouw 2016 noemen.

Vanuit het niets veroverde Suze Gehem vorig jaar de Duurzame Bouwvrouw Award. Als mede-oprichter van De Groene Grachten hielp ze meer dan 36 monumentale gebouwen verduurzamen. Steeds meer pandeigenaren kloppen bij de Amsterdamse start-up aan voor advies over een derde of vierde leven van een oud gebouw.

De Groene Grachten bestaat sinds 2012. Drie jaar later win je de Duurzame Bouwvrouw Award. Had je dat zien aankomen?

“Totaal niet. Sterker nog, toen ik zag dat ik genomineerd was dacht ik dat de categorie ‘veelbelovend talent’ vol was en dat ze me daarom maar bij de rest hadden ingedeeld. Stond ik daar als 29-jarige tussen al die vrouwen die hun strepen allang hadden verdiend en toen won ik ook nog. Dat zie ik overigens als een verdienste van het hele team, niet alleen van mijzelf. Ik vind het trouwens een hele grappige titel. Mensen moeten altijd lachen als ze zien dat ik het ben. Blijkbaar voldoe ik niet aan het stereotype beeld van een bouwvrouw.”

Wat heeft de titel je gebracht?

“Ik heb er vooral heel veel nieuwe mensen door leren kennen. Dat vond ik misschien wel het meest confronterend. Tijdens de uitreiking kwam ik er tot mijn schrik achter dat ik amper tien mensen in de zaal kende. In het wereldje van duurzaamheid en start-ups kende ik iedereen, maar nu kwam ik in een hele nieuwe wereld terecht. Ineens krijg je contact met zoveel nieuwe mensen. De Groene Grachten is in het afgelopen jaar ook enorm gegroeid. We zijn heel hard aan het bouwen. Tot 2014 zag ik het als een project. Nu zijn we echt een bedrijf.”

Was dat dan nooit de bedoeling?

“Jawel, maar ik zag het zelf nooit zo. Toen de eerste panden die we hebben verduurzaamd – een rij van zes grachtenpanden aan de Nieuwe Prinsengracht in

Onze droom is om zoveel mogelijk panden duurzame sprongen te laten maken.

Amsterdam – klaar waren, kregen we opeens klanten. Toen moesten we duurzaamheidsadviezen geven. Dat hadden we nog nooit gedaan. Hoe moet je mensen dan ondersteunen en welke informatie moet je op welk moment delen om het zo goed mogelijk te laten landen? Onze droom is om zoveel mogelijk panden duurzame sprongen te laten maken. Maar daar komen heel veel stappen bij kijken. Afgelopen jaar hebben we 36 projecten gedraaid. Daar zitten kerken, musea, forten en een hofje bij. We gaan zelfs met landgoederen aan de slag.”

Zit daar een favoriet tussen? Een project waar je extra trots op bent?

“We zijn op dit moment bezig met een studentenvereniging in Amsterdam: L.A.N.X. Die wordt all electric. Gas eruit, zonnepanelen en een warmtepomp op het dak. Met de koeling van de biertap wordt het pand verwarmd. Dat is toch superleuk? Eén van de eerste quick wins was een sensor die we op het urinoir hebben aangebracht waardoor de pomp die dag en nacht al dat water maar lukraak rondpompte nu alleen nog pompt als dat nodig is. Dat scheelt zoveel elektriciteit en water. En duizenden euro’s per jaar. Dit soort voorbeelden laten zien dat ieder pand zijn eigen uitdagingen kent. Wij kunnen daar heel goed onze creativiteit in kwijt.”

Melden nieuwe klanten zich vanzelf?

“Tot nog toe wel. Al merk ik dat het heel thematisch gaat. Door de studentenvereniging in Amsterdam zitten we ook aan tafel in Utrecht en Groningen. Twee jaar geleden hebben we twee forten rond Utrecht aangepakt en nu gaan we ook een drietal forten in de Stelling van Amsterdam doen. En hoewel ieder pand maatwerk blijft, merk je toch dat een tweede fort gemakkelijker is dan de eerste. We hebben nu heel veel verschillende typen gebouwen in kaart en daardoor kunnen we door bouwen.”

Is er weerstand tegen een start-up als De Groene Grachten? Worden jullie serieus genomen door de toch wat traditioneel ingestelde bouw?

“Ik draai pas vier jaar mee in de bouw. Ben echt een groentje. Maar ik merk nu al zo veel verschil met vier jaar geleden. Mensen weten veel beter wat allemaal kan. En steeds meer mensen uit onverwachte hoek beginnen zich te realiseren dat ze ook iets moeten doen.   Anderhalf miljoen woningen van voor de Tweede Wereldoorlog plus nog heel veel maatschappelijk erfgoed, dat is een enorme opgave omdat allemaal te verduurzamen. Maar áls je dat allemaal aanpakt kun je wel echt impact maken.”

Noem eens een obstakel waar je tegen aan loopt bij het verduurzamen van oude gebouwen?

“Zonnepanelen in Amsterdam was vanaf het begin moeilijk. De politiek wilde er niet aan. Uiteindelijk hebben we vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven: Zon op de

Kom maar met je ideeën

Zwijger. Om ideeën te verzamelen voor zonnepanelen op het dak van Pakhuis de Zwijger. Juist om de markt uit te dagen. Zo van ‘kom maar met je ideeën. Wat is de meest subtiele, mooie, goed afgewerkte oplossing?’. Uiteindelijk hadden we 33 aanmeldingen, 15 definitieve ontwerpen en één winnend ontwerp dat ook is aangelegd. In de jury hebben we mensen van monumentenzorg gezet, mensen die bepalen of dit soort dingen mag of niet. Mede door onze prijsvraag wordt nu de regelgeving aangepast. Dat is een soort positieve manier van lobbyen. Wij proberen iedereen aan dezelfde kant te krijgen in plaats van tegenover elkaar.”

Dit jaar wordt er een nieuwe Duurzame Bouwvrouw gekozen? Heb je een idee wie jou zou moeten opvolgen?

“Ik heb geen naam. Maar het moet iemand zijn die met haar voeten in de modder staat. Iemand die dingen doét. Er zijn al genoeg mensen de doemscenario’s kunnen schetsen wanneer we niet verduurzamen. Ik houd er juist van als mensen als mensen mooie voorbeelden laten zien van hoe het wel kan. En de Bouwvrouw moet een duurzame olievlek kunnen creëren. Mensen net even iets anders kunnen laten denken.”

 


Suze Gehem (30) is één van de oprichters van de Groende Grachten. Ze studeerde Industrieel Ontwerp aan de TU Delft en haalde een extra master Technisch Management aan de Ecole Centrale de Paris, een prestigieuze ingenieursopleiding in de Franse hoofdstad.

Ze liep stage bij Siemens en werkte daar aan tenders voor het ITER kernfusie-project in Frankrijk. Na haar studie vertrok ze naar Zuid-Afrika en werkte een half jaar aan een hygiëne-project voor vrouwen in townships. Na terugkeer in Nederland ontmoette ze in 2012 Wubbo Ockels die net een plan had opgevat om monumenten te verduurzamen. Samen met Ockels en Jelle Rademakers begon Gehem De Groene grachten. In 2015 werd ze verkozen tot Duurzame Bouwvrouw van het jaar.


 

Lees meer uit de special Duurzaamheid & Energie

 

Reageer op dit artikel