artikel

Zakelijk protesteren

bouwbreed 34

Zakelijk protesteren

Je bent met een inschrijving bezig en dan moet je overal aan voldoen. Je móet voldoen aan de criteria, je móet alle vragen beantwoorden en je móet binnen het opgegeven tijdspad handelen. Voor veel inschrijvers is inschrijven op een aanbesteding een aaneenschakeling van ‘moeten’.

Er is echter niemand die je verplicht om mee te doen. Er is dus ook een ‘willen’ in het spel. Hoezeer jullie eigen situatie er ook om vraagt, er bestaat de keus om niet mee te doen. Dat is een essentieel verschil. Inschrijven is ervoor kiezen mee te doen, en als het goed is haal je alles eruit wat erin zit.

Dat houdt expliciet ook in dat je alle juridische kansen open moet houden. Begrijp me goed, ik ben er geen voorstander van om alles via de juridische band te spelen. Maar om dit middel totaal te negeren is dan weer het andere uiterste.

In veel gevallen oordeelt een rechter minder positief wanneer er in een eerder stadium (lees voor de deadline) geen andere stappen zijn ondernomen. Daardoor zal je alert moeten zijn op kwesties en doe je er goed aan deze niet alleen in de vragenronde maar ook daarna bij de klachtencommissie van de aanbestedende dienst en eventueel ook nog bij de commissie van aanbestedingsexperts aan te kaarten.

Protesteren hoort bij het spel. Wie er geen gebruik van maakt uit angst de relatie nadelig te beïnvloeden, haalt er niet alles uit. Verliezen vanwege incomplete/onduidelijke informatie of een niet eerlijk playing field is nog steeds ook verliezen. Een professional houdt alle kansen open om deze alleen daar waar nodig in te zetten. En we mogen verwachten dat de aanbestedende diensten doorgaans professioneel genoeg zijn om met de protestkant om te gaan.

Reageer op dit artikel