artikel

Twee fabels over DBA

bouwbreed 183

Twee fabels over DBA

In de krant lees ik regelmatig fabeltjes over de DBA, de nieuwe wet over en voor zzp’ers. Mensen komen soms met stellingen die volledig uit de lucht gegrepen zijn.

De eerste en grootste fabel is dat er, mét de nieuwe wet, ook nieuwe criteria zijn gekomen voor de beoordeling of iemand een zzp’er is. Maar zo is het niet. De criteria zijn exact dezelfde. Het enige dat is veranderd, is de handhaving ervan.

Als de Belastingdienst nu vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, op basis van al lang bestaande criteria, dan was er voorheen ook sprake van een dienstbetrekking. Alleen kwam de opdrachtgever er onder de oude VAR-regeling (WUO) mee weg, omdat de handhaving voor de loonheffing wettelijk was uitgesloten. De handhaving is met de nieuwe wet weer ingevoerd, maar de criteria zijn niet veranderd.

Ter vergelijking: door rood rijden mag niet, maar stel, er wordt niet beboet. In de praktijk gaan vervolgens veel mensen door rood rijden. Je kunt dan toch moeilijk stellen dat de criteria zijn veranderd als er, na aankondiging, nu wel weer een agent staat die bekeuringen uitschrijft als je rood negeert.

De tweede fabel is lastiger en hardnekkiger. Dat is het idee is dat iedereen die zich zzp’er noemt, dat juridisch en economisch ook is. Dat het tegendeel waar is, blijkt uit de realiteit waaronder zzp’ers vaak werken: bedrijfskleding van de opdrachtgever, voornamelijk werken voor één opdrachtgever, geen zelfstandigheid maar wel de risico’s van het verlies van werk.

Dat is nu precies de situatie die de nieuwe wet (DBA) probeert te beëindigen. De zzp’er is geen veredelde uitzendkracht maar een kleine ondernemer. En het verschil tussen een werknemer/uitzendkracht en een zzp’er (ondernemer) moet weer worden toegepast.

Wellicht kunnen opdrachtgevers die nu fabels verspreiden over de DBA, zich beter achter de oren krabben waarom ze schijnzelfstandigen niet al veel eerder een arbeidsovereenkomst hebben aangeboden. Of hoe ze deze mensen weer conform de – al lang bestaande – criteria als echte zzp’ers kunnen laten werken.

Henk van der Schaft, projectleider zzp, FNV Bouw

Reageer op dit artikel