artikel

‘Schildersbranche wacht hete zomer’

bouwbreed Premium 103

‘Schildersbranche wacht hete zomer’

De schilderssector stevent af op acties. Sinds de breuk aan de cao-tafel vorige maand, heeft er volgens vakbondsonderhandelaar Peter Roos van FNV Bouw geen enkele toenadering meer plaatsgevonden tussen werknemers en werkgevers. Hij rekent derhalve op een ‘hete zomer’.

-Begin deze maand riep u werkgevers in een open brief nog op om in verzet te komen tegen hun eigen branchevereniging, OnderhoudNL. Wat heeft dat opgeleverd?
“Dat weet ik niet. Ik heb werkgevers  in de schildersbranche aangespoord om OnderhoudNL te bellen of te mailen. Om OnderhoudNL zo te bewegen de koers te verzetten en met ons tot goede afspraken te komen. Geen idee of ze dat gedaan hebben.”

-U heeft daar zelf niets over gehoord?
“Nee.”

-OnderhoudNL heeft u ook niet benaderd voor nieuw overleg?
“Nee. Sinds de breuk is er geen contact meer geweest.”

-Is dat goed of slecht?
“Dat is niet goed. Maar het verbaasd me ook niet. De uitlatingen van OnderhoudNL waren van dien aard dat ik niet had verwacht dat ze snel weer bij ons aan tafel zouden zitten.”

-Sterker nog, OnderhoudNL wil nu met een andere partij dan FNV Bouw en CNV Vakmensen een cao afsluiten. Weet u inmiddels al met welke?
“Nee, ik heb daar helemaal niets over gehoord. Geen idee ook of ze dat doorzetten.”

-Waar is het nu wachten op?
“Wij zijn bezig met het voorbereiden van acties. Voor de zomervakantie gaan we van ons laten horen.”

-Op welke manier?
“Dat ga ik nu niet vertellen. Dat wordt wel duidelijk als het zo ver is. Anderhalve week geleden hebben we een vijftal ledenbijeenkomsten gehouden. Daar was de boodschap helder: werknemers laten het er niet bij zitten. Ze willen een cao die recht doet aan hun inspanningen, die oneerlijke concurrentie tegengaat en de sector aantrekkelijk en toekomstbestendig maakt. Als OnderhoudNL niet beweegt, komen er acties.”

 

Reageer op dit artikel