artikel

DUCK-ladder

bouwbreed 69

DUCK-ladder
Suzanne van de Kerk

Column

De Consumentenbond heeft er met succes actie tegen gevoerd. De wildgroei aan keurmerken op voedingsmiddelen. Gele, groene en blauwe vinkjes en logo’s. Onzinnige claims. Gek word je ervan. Wie begrijpt nog wat het waard is? Wat het betekent? Verkooptrucjes zijn het in de meeste gevallen. Die de echt relevante keurmerken volledig doen ondersneeuwen.

In de bouw is het precies andersom. Vooral bij aanbestedingen. Daar zijn het de kopers die keurmerken willen. Certificaten. Ladders. Dat kan mooi zijn. Als zij tenminste wel precies weten wat ze vragen… Maar daar ontbreekt het doorgaans volledig aan. Lees de stukken er maar eens op na. Kwaliteit is belangrijk, dus we vragen ISO 9001. Duurzaamheid is belangrijk, dus we vragen ISO 14001. Er zit een technisch aspect in waar een BRL voor is. Dus die vragen we ook maar. CO 2-prestatieladdertje erbij. MVO-ladder. Toe maar.

Maar welk risico wordt er nu afgedekt met het keurmerk? En hoe relevant is het keurmerk voor deze specifieke opdracht? Vraag het maar eens na. Ik ben benieuwd naar de antwoorden. En ik ben ervan overtuigd dat ze net zo zinloos zijn als de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ op een pak appelsap.

Een opdrachtgever met goede antwoorden daarentegen, mag van mij ook zijn gang gaan. Wie duidelijk kan maken welk projectspecifiek risico wordt weggenomen met het ISO 14001-certificaat, mag het vragen. Graag zelfs. En die partij stijgt vervolgens op het laddertje dat ik zelf ga bijhouden. De ladder voor het Doordacht Uitvragen van Certificaten en Keurmerken. De DUCK-ladder dus. Een website met eisen en certificerende instanties volgt. Auditors worden opgeleid. Aanvragen zijn welkom. Let’s make this world a better place!

Reageer op dit artikel