artikel

De menselijke maat bij DBFMO

bouwbreed Premium 146

De menselijke maat bij DBFMO

Een DBFMO-project overstijgt de menselijke maat. In die zin, dat een contract dat 25 jaar loopt, de gangbare tijd van betrokkenheid van een werknemer (hierna gewoon ‘mens’ genoemd) bij het project overstijgt. Want wie blijft er nou van begin tot eind bij betrokken? Niemand. Of bijna niemand.

De nadruk bij DBFMO ligt op de afspraken. Want die blijven wel. En toch zijn ook de mensen essentieel voor het succes van het project. En én dus. Het draait om de afspraken én de betrokken mensen die met elkaar moeten samenwerken.

DBFMO is nog niet zo heel erg oud. Er is nog geen DBFMO ‘afgerond’, dus voorlopig leren we van de lopende projecten. Onlangs kregen we een lezenswaardig evaluatie-rapport over een DBFMO project onder ogen. Leerzaam! In een paar woorden samengevat: het succes van DBFMO staat of valt met het samenwerken van mensen onderling.

Woud van regels

Hoe leren we beter samenwerken in projecten? Door ons bewust te worden dat ‘projectwaarde wordt gecreëerd op de werkvloer’. Niet de systemen zijn leidend maar de mens. Het lijkt een open deur. Toch is een gemiddeld contract eerder een woud van regels, spreadsheets en modellen dan van aandacht voor en op mensen. Neem van ons aan – en van de leasons learned in projecten: dát werkt niet.

Samenwerken is samen bewegen. Samenwerken kan dan ook nooit een trucje zijn. Het is een steeds weer investeren in jezelf en in de ander. Want ook al heb je 5 DBFMO’s achter de kiezen, in je 6 heb je toch weer met andere teamleden, counterparts, stakeholders en betrokkenen te maken. Hoe ervaren je dus ook bent, samenwerken blijft een dagelijkse, steeds veranderende dans.

Interessante uitdaging

Wat maakt dat samenwerken in DBFMO uitdagend en interessant is? Een paar punten op een rij:

(H)echte samenwerking

Mensen die in de context een DBFMO bewegen kunnen teleurgesteld raken. Omdat de context anders is dan gewend, en de werkelijkheid anders dan het papier. Enthousiasme en betrokkenheid kunnen ook het resultaat zijn van DBFMO. Omdat het (H)ECHTE samenwerking vraagt (misschien wel eist).

En wat is er mooier als hechte samenwerking ontstaat en blijvend lukt. Mensen voelen zich meer op hun gemak, zijn betrokken, kunnen met elkaar situaties bespreken en oplossen. En escalatie blijkt gewoon een andere term voor ‘adviesniveau’.

Heb aandacht voor de mensen en samenwerking in het project (zet je kaarten hierop). Coach ze preventief in samenwerking (persoonlijk leiderschap, gesprekstechniek en conflicthantering), maar zeker ook “on the fly”, werkende weg. Ontwikkel daarnaast een goed oog voor diegenen die DBFMO-vaandeldragers zijn binnen de eigen organisatie (die de geur van DBFMO snappen, hebben en leven). Erken dat het een prikkelende opgave is waarvoor ze staan. Een opgave waarin niemand in z’n eentje het goede antwoord weet, maar alleen in gezamenlijkheid – in samenwerking – gezocht kan worden naar de beste beslissing.

Nathalie Vrancken & Nelleke van Thiel-Wortmann werken samen als intermediair in samenwerking bij infraprojecten.

Reageer op dit artikel