artikel

Stadsschouwburg Groningen uit de steigers

bouwbreed 14

Steigerbouwers ontmantelen de Stadsschouwburg in Groningen. De buitengevel heeft het afgelopen jaar een grondige opknapbeurt ondergaan. Het gebouw vertoonde veel achterstallig onderhoud. Bovendien moesten er duurzaamheidsvoorzieningen worden aangebracht, zoals dubbele beglazing en dakisolatie.

In totaal is er op het geveloppervlak van 4.000 vierkante meter zo’n 12.000 kilo mortel en 1.600 liter verf aangebracht. Met respect voor de neorenaissance gevel is de levensduur verlengd en het culturele klimaat van deze stad verduurzaamd.De Stadsschouwburg is het belangrijkste toneelpodium in Groningen. Het Rijksmonument aan de Turfsingel dateert uit 1883. Architecten waren Frederik Willem van Gendt en Hugo Pieter Vogel. Het theater telt 750 stoelen.

Vorig jaar november verkocht de gemeente Groningen de Stadsschouwburg voor 1 euro aan het Groninger Monumentenfonds. Zo wil de gemeente een ingrijpende verbouwing van het theater mogelijk maken. Door de overdracht kunnen gemakkelijker externe fondsen en subsidies worden verworven. De theaterzaal wordt deze zomer ingrijpend verbouwd. Ook wordt de capaciteit van de foyer en het grand café verdubbeld.

Reageer op dit artikel