artikel

Ovonde bij het Friese Aldtsjerk

bouwbreed 18

Aannemersbedrijf A. Faber is begin april begonnen met de aanleg van een ovonde op de N361 ter hoogte van Aldtsjerk. De provinciale weg N31 begint op dit punt en loopt via Dokkum en Lauwersoog naar de stad Groningen. De ovonde bevindt zich op een gebiedsontsluitingsweg waarbij fietsers via een kruisingsvlak met drie rijstroken samen met het overige verkeer moeten oversteken. Een ovonde is een gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde. Het is een veiligere oversteek voor (brom)fietsers doordat er nauwelijks dode hoeken ontstaan. Daarnaast zorgt een ovonde ervoor dat de doorgaande route minder hinder ondervindt dan van een rotonde. Aannemersbedrijf A. Faber werkt in opdracht van de provincie Friesland.

Op de foto vermengen medewerkers van Cimitec Infra en Milieu de rode toplaag van het beton met de kleur Saxon bruin. Daarmee krijgt de betonbestrating een natuurlijk uiterlijk. Deze toplaag wordt nog voorzien van een laklaag om verkleuring door UV-straling en snelle uitdroging te voorkomen. De betonvlakken krijgen afwisselend een print van klinkers en cobblestones.

Reageer op dit artikel