artikel

Scherm met klimopmotief

bouwbreed 21

Op de achtergrond is nog net Station Noord te zien; het begin- en eindpunt van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Op de voorgrond monteren medewerkers van Holland Scherm uit Rotterdam over een lengte van 2,4 kilometer ruim 10.000 vierkante meter geluidsscherm naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten.

De 1 tot 8 meter hoge schermen bestaan uit gelamineerd veiligheidsglas met klimopprint. Hetzelfde motief komt op de betonnen panelen die op de fundering annex barrier komen te staan. Holland Scherm verwacht in mei klaar te zijn met het werk. De schermen staan langs de Nieuwe Leeuwarderweg. Daar stonden eerder geluidsschermen maar die zijn in 2003 weggehaald om in de middenberm de sporen te kunnen aanleggen voor de Noord-Zuidlijn en om de weg te kunnen reconstrueren met onder meer geluidsreducerend asfalt. De ontwerpers van Benthem Crouwel Architecten kozen glas voor plekken waar doorzicht nodig is, bijvoorbeeld bij de viaducten en waar bewoners dicht op de schermen wonen. De betonnen variant komt voornamelijk op plaatsen waar al beplanting staat en er dus geen zicht is op de schermen.

Reageer op dit artikel