artikel

Restauratie op 80 meter hoogte

bouwbreed 13

Op ruim 80 meter hoogte werkt leidekker Gerrit de Hek aan de Bonifatiustoren in Leeuwarden. Samen met Robert Schiltz herstelt hij de schade die een storm drie jaar geleden aanrichtte. Zo lang steggelde de beheerstichting met de verzekeringsmaatschappij over de uitkering. De beide medewerkers van De Hek Dakwerken in Drachten kunnen nu eindelijk aan slag. Zij herstellen het lood van de toren, dat ook wordt aangeklopt, en vervangen
een deel van de leien of zetten die opnieuw vast. Bovendien vervangen zij verrot hout. Het is een bijzondere klus aan de driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De toren zelf knakte tijdens de Capella-orkaan op 3 januari 1976, is drie jaar later herbouwd en in 2006 weer ingrijpend gerestaureerd.

Reageer op dit artikel