artikel

Boren voor warmte

bouwbreed 14

Een expert van bouwbedrijf A. Hak houdt de stuwkracht in de gaten van de boor die wordt ingezet voor de aanleg van een warmtetransportleiding. Op 9 meter diepte boort het bedrijf uit Tricht een warmtetransportleiding voor HVC Alkmaar. Een boor met een diameter van 1,60 meter moet in tien dagen tijd 90 meter uitgraven om de buis op de juiste plaats te krijgen. Het grootste obstakel vormt de spoorlijn Alkmaar-Den Helder, waar de boor onderdoor moet. Het warmtenet van de afvalenergiecentrale voorziet woningen, scholen en bedrijfspanden van warmte. Binnen twee jaar wordt het net verder over de regio uitgebreid in de richting van Langedijk en Heerhugowaard. Uiteindelijk zullen 10.000 huishoudens op het nieuwe net worden aangesloten.

Reageer op dit artikel