artikel

Zonnepark Ameland

bouwbreed

Drie maanden lang werkte IJsbrand Smit van Installatiebedrijf Bunicich aan het Zonnepark Ameland. Samen met een stagiair installeerde hij in totaal 23.400 zonnepanelen.

Voor het park zijn 165 omvormers nodig – op elke twintig zonnepanelen eentje. Ze zijn gekoppeld aan 21 voetpadkasten, die zijn aangesloten op drie trafo’s. Vanaf een verdeelstation gaat de energie het openbare net op. Het grootste zonne-energiepark van Nederland levert straks vijf megawatt aan energie, voldoende voor 1500 huishoudens.

De gemeente Ameland wil in 2020 energieneutraal zijn en minder afhankelijk van fossiele energiebronnen. Het Zonnepark Ameland is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander EnergieCoöperatie en stroomleverancier Eneco. Eilandbewoners kunnen met een obligatielening investeren in het zonnepark.

Reageer op dit artikel