artikel

Witteveen + Bos: “Niet op aarde voor maximale winst”

bouwbreed Premium

Witteveen + Bos: “Niet op aarde voor maximale winst”

Ingenieursbureau Witteveen+Bos laat de afgelopen jaren een onafgebroken groei zien. Dat is knap, want veel branchegenoten schreven felrode cijfers door de afnemende bouwproductie, bezuinigingen bij overheden en de lage olieprijs. Maar volgens algemeen directeur Karin Sluis is er geen speciaal recept. “We doen gewoon waarin we goed zijn.”

Wij zullen nooit werk aannemen waarbij we onbeperkt aansprakelijk zijn

Wat doen jullie beter dan de rest van de sector?
“We bestaan dit jaar zeventig jaar, maar al die tijd zijn we blijven doen wat we altijd hebben gedaan: ingenieurs- en advieswerk. Er zijn in deze branche vele uitstapjes mogelijk, naar zelf projecten ontwikkelen of zelf gaan bouwen. Maar wij blijven liever bij ons DNA. Bovendien houden we onze kosten laag. Voor ons geen spectaculair hoofdkantoor, maar sobere huisvesting.”

Conservatief dus?
“Zeker niet behoudend, maar wel risicomijdend. Dat is ook niet zo vreemd; honderd procent van de aandelen van dit bedrijf zijn in handen van de mensen die hier werken. We werken niet met “other people’s money”, dit is ons eigen geld. Voor ons is het belangrijk om een nettowinstmarge van minimaal 8 procent vast te houden, en daar zitten we opnieuw ruim boven. Maar we zijn niet op aarde om onze winst te maximaliseren.”

We kiezen heel bewust voor een mix aan werkvelden waarin we actief zijn

Wat betekent risicomijdend in de praktijk?
“Wij zullen nooit werk aannemen waarbij we onbeperkt aansprakelijk zijn. Ik zie dat dat bij andere bedrijven wel gebeurt, of dat nou bewust is of niet. Bovendien kijken we goed naar de omvang van projecten. Als het te groot is voor ons alleen, zoeken we een partner, zoals Arcadis bij de Zuidasdok in Amsterdam, of Grontmij/Sweco bij de Antwerpse ring. En we kiezen heel bewust voor een mix aan werkvelden waarin we actief zijn, en kiezen de mensen die op verschillende plekken inzetbaar zijn.”

Waar zien jullie nieuwe uitdagingen?
“In de energiesector zien we groeikansen. Datzelfde geldt voor Smart Infra-systemen, innovatieve technische installaties in weg- en spoorvervoer waarin de komende jaren veel gaat gebeuren. Dat betekent werk voor ons. Daarnaast blijven we internationaal uitbreiden. De omzet in Nederland blijft stabiel, rond de 80 tot 85 miljoen euro. Maar internationaal is de omzet gestegen van 15 procent naar 35 procent.”

Dus Nederland wordt minder belangrijk?
“Nee. In eigen land doen we de kennis en ervaring op die we in andere landen kunnen gebruiken. Zonder de Noord/Zuidlijn hadden we nooit gewerkt aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen, en zonder Ruimte voor de Rivier hadden we nooit gewerkt aan de Cargo Transportation Route in Kazachstan. In Nederland is duurzame ontwikkeling steeds belangrijker geworden, en dat willen we als Witteveen+Bos ook internationaal verder brengen door wereldwijd duurzame ontwerpprincipes in te zetten die zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de VN. Het is echt iets dat in ons bedrijf enorm leeft, waarvoor iedereen zich inzet.”

Zijn er bedreigingen?
“Er moeten in Nederland wel genoeg leuke dingen blijven gebeuren. Ruimte voor de Rivier loopt langzaam op zijn eind, maar in het Deltaprogramma zit voor ons nog veel werk. Ook de lage olieprijs is voor een aantal projecten wel een punt. Bijvoorbeeld de projecten in Kazachstan kunnen daarvan last krijgen. Maar we merken nu nog niet dat dat werk onder druk staat.”

We merken dat de vraag naar specialistische kennis groter is dan het aanbod

Jullie nemen steeds meer mensen in dienst. Blijft dat zo?
“We hebben voortdurend behoefte aan goed opgeleide mensen, en we doen er alles aan om al tijdens de opleidingsfase mee te werken om genoeg mensen op te leiden. Maar we merken wel dat de vraag naar specialistische kennis groter is dan het aanbod. Ik heb het idee dat sommige opleidingen erg breed opleiden, terwijl we liever meer specialismen zouden zien. Daarvoor moeten we als sector wel aandacht blijven houden.”

Reageer op dit artikel