artikel

Mick Eekhout organiseert zijn eigen boekenbal

bouwbreed

Mick Eekhout organiseert zijn eigen boekenbal

Van oud-hoogleraar en Octatube-directeur Mick Eekhout verschijnen op vrijdag 18 maart maar liefst acht boeken. Elk boek wordt door een hoogleraar ingeleid, waarna Eekhout de complete cassette aan de rector van de TU Delft overhandigt.

De dingen kunnen ook nooit eens even geruisloos hè, in het leven van Mick Eekhout?

“Dat past niet heel erg bij mijn persoon.”

Waar komt die geldingsdrang toch vandaan?

“Ik was de oudste van een gezin met negen kinderen. Moest veel helpen in huis en had altijd het gevoel dat ik de ploeg op sleeptouw moest nemen. Dat doe ik sindsdien op veel plaatsen.”

Maar acht boeken op één dag?

“De meeste boeken heb ik niet in mijn eentje geschreven, maar met co-auteurs. Ik had bij mijn emeritaatsrede aan de TU Delft aangekondigd dat ik twaalf boeken ging schrijven, dus dan moet je dat ook doen.”

Dus er komen er nog vier aan?

“Op zijn minst. Ik beschouw dit een beetje als mijn intellectuele nalatenschap. Ik wil kennis en inzicht vastleggen voor de komende generaties voordat ik definitief het vak verlaat.“

En de Cobouw-columns?

Die verschijnen ook in een bundel. Ik heb er precies 88 geschreven. Een geluksgetal voor de Chinezen.

Bent u zo bijgelovig?

“Nee, maar soms stuit je op dingen die je verrassen. Volgens de westerse astrologie ben ik een Ram en volgens de Chinese astrologie ben ik een Metaaltijger. Beide zijn behoorlijk van toepassing.”

Heeft de naam van uw bedrijf Octatube daar ook zijn wortels?

Het is vernoemd naar de ruimtevakwerkknoop ‘octatube’ met acht posities voor staven van ruimtevakwerken. Pas toen we in China gingen werken kwamen we erachter dat 8 een geluksgetal voor hen is. Het cijfer 88 is nog beter, 888 is helemaal het summum. Maar dat heb ik niet gered. Zelfs niet met mijn autokenteken.”

Reageer op dit artikel