artikel

Het geheim van de noemer

bouwbreed Premium

Het geheim van de noemer

“We gaan het helemaal anders doen, Maxime!”, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, terwijl hij gniffelend richting bar loopt. “De rondborstige dames, die vorig jaar ter promotie van ‘De dag van de Bouw’ aan mijn toren hingen, vervangen we door robots”.

“Robots?!”, vraagt Maxime. “Jazeker, ik heb vorige week een gesprek gehad met die lui van de Stroomversnelling en ben helemaal overtuigd dat het anders moet in die bouwsector van jou”.

“De Stroomversnelling?”, kreunt Maxime en slaakt een diepe zucht. “Weet je wel dat je dan met mensen gesproken hebt die levensgevaarlijk zijn voor de bouw? Mijn achterban is nog lang niet zover. Als maar de helft uitkomt van wat die lui uitkramen, dan kunnen wij onze handel opdoeken. Geen enkele bouwer kan op dit moment wat zij beweren. Het is nog dom ook. Er liggen bergen werk en geld op ons te wachten in die verduurzamingsbusiness. We kunnen nog jaren vooruit met subsidies voor het volblazen van spouwmuurtjes, het plaatsen van dubbel glas en het ophangen van cv-keteltjes.”

De Boer: “Die tijd is geweest, Maxime. Er blijft ongetwijfeld werk in die hoek, maar we moeten vooruit. Industrie 4.0 doet haar intrede en daar laten we alle werkgevers van profiteren. Nu het me niet lukt om van de bankensector een topsector te maken, gaan we dat met de bouw doen. Het geheim zit ‘m in de noemer. Terwijl de hele wereld bezig is met de duurzame energiedoelstellingen, vergeet men dat duurzame energie gedeeld door de totale hoeveelheid gebruikte energie het percentage duurzame energie uitdrukt. Minister Kamp stopt miljarden in de teller van deze breuk. Ik ben ervan overtuigd dat we met dat hele ‘Smart Industry-gedoe’ de bouw veranderen en bakken geld gaan verdienen aan besparing. De noemer, beste Maxime, dat is dé sleutel tot een topsector! Proost.’’

Reageer op dit artikel