artikel

De toekomst voorspellen

bouwbreed

De toekomst voorspellen

Al sinds mensenheugenis voorspellen we wat er komen gaat. Veel voorspellingen kloppen niet, andere kloppen helemaal en sommige kloppen deels.

Zo bedacht Albert Matthieu in 1802 al een tunnel onder het Kanaal door om Frankrijk met Engeland te verbinden. Het enige waarop hij de plank missloeg, is dat hij nog uitging van vervoer per paard. Hij kon nog niet voorzien dat het voor hem vanzelfsprekende paard door een trein zou worden vervangen.

Maar welke voorspellingen maken wij tegenwoordig over de toekomst en wat is er straks allemaal mogelijk? Door de komst van de drone zijn straks geen kranen meer nodig en ontstaan vacatures voor drone-bestuurders. Met een 3D-printer kan alles custom-made design zijn. Vergaderingen bijwonen in Sydney wordt erg gemakkelijk wanneer we er als hologram bij kunnen zijn. Of we spreken af in het ontwerp dat we aan het bouwen zijn, zodat we ‘ter plekke’ dingen kunnen wijzigen. Voor onze ontspanning gaan we naar het WK robotvoetbal. Hierin is Nederland, de TU/e, wel al wereldkampioen geworden en doen “we” ook dit jaar gewoon weer mee.

Als jonge ingenieurs zijn wij veel bezig met de toekomst en wat wij daarin kunnen realiseren. Wordt de hyperloop of de E3tube een succes en wat voor gevolgen heeft dit voor transport en de infrastructuur in onze toekomstige steden? Misschien komt er uit de Doe&Durf-competitie voor jonge ingenieurs wel een compleet nieuw beeld voor de toekomstige stad.

Of is de toekomst radicaal anders en zijn juist de ingenieurs de vanzelfsprekendheid, zoals het paard in de visie van Matthieu, en kijkt men in 2355 terug naar onze tijd, waarin het vak ingenieur nog bestond.

Stephanie Lamerichs, Bestuurslid Jong NLingenieurs

Reageer op dit artikel