artikel

De ruis moet uit het bouwproces

bouwbreed

De ruis moet uit het bouwproces
Shutterstock

Een project van 20 miljoen euro bijhouden op een stukje papier, met een paar kleurpotloden en een wollen draadje? ‘‘Weg ermee’’, zegt Stan Roestenberg, directeur van software-aanbieder KYP. ‘‘De toekomst is aan de digitale projectmanager.’’

De digitalisering van de bouwplaats is in gang gezet en schrijdt steeds verder. Een goede ontwikkeling, vindt Roestenberg. “De computer zal de bouw efficiënter en transparanter maken. Iedereen heeft er voordeel van.’’

Roestenberg, al 22 jaar actief als ontwikkelaar metBohemen, is een gedreven vernieuwer. Zijn innovaties komen voort uit een slim gebruik van elektronica. Eerst trok hij de aandacht door huizen te bouwen zonder aannemer, op basis van een BIM-model en rechtstreekse afspraken met leveranciers en onderaannemers. Daarna bedacht hij een app waarmee huizenkopers het bouwproces van dag tot dag konden volgen.

Dit laatste idee groeide in twee jaar uit tot KYP, een programma dat alle partijen die aan hetzelfde project werken met elkaar verbindt. Het maakt afspraken en tekeningen voor iedereen zichtbaar en houdt de planning up to date. Veranderingen worden onmiddellijk verwerkt en aan alle bouwpartijen doorgegeven. Tijdverlies wordt zo tot een minimum beperkt. Het programma oogst veel waardering in de sector. Tot de gebruikers behoren grote bouwers zoals BAM Woningbouw, TBI en Dura Vermeer maar ook bedrijven als Klokbouw, KBM en MBS.

Digitalisering

Roestenberg ziet KYP als het begin van een ontwikkeling die de bouw radicaal zal veranderen. In navolging van zijn programma zal andere software worden ontwikkeld die de vernieuwing weer een stapje verder zal brengen. Dat gebeurt nu al, zegt hij: “Je ziet ook andere programma’s in gebruik komen en die programma’s gaan steeds meer met elkaar communiceren. Langzaam maar zeker vindt er digitalisering van de bouw plaats. Het is nu nog bijzonder als de projectmanager een iPad heeft of met apps werkt. Straks kan hij niet meer zonder.’’

Met zijn programma zegt Roestenberg de ‘ruis’ uit het bouwproces te halen. “Het betekent in de eerste plaats dat de communicatie veel gemakkelijker verloopt. En het verbindt mensen en hun taak. Iedereen weet wanneer hij wat moet doen. Dat is in de bouw niet altijd vanzelfsprekend. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets moet uitstellen, bijvoorbeeld wegens slecht weer. Als je dan vergeet de ander te bellen, komt hij voor niets naar de bouwplaats. Dit programma houdt iedereen op de hoogte van de actuele stand van zaken. Voor iedereen is het werkschema glashelder, voor leveranciers, onderaannemers, transporteurs.’’

Digitalisering is een olievlek

Een programma als KYP is een logisch vervolg op lean plannen, stelt Roestenberg. “Lean is in de bouw een groot ding geworden. Tijdens het maken van de planning is er goede communicatie tussen alle deelnemende partijen. Dat maakt dat er veel draagvlak ontstaat voor digitalisering. Het is een olievlek. Onderaannemers vragen nu soms al of er met KYP wordt gewerkt. Omdat het tijd bespaart.’’

Keet

Roestenberg vindt het hoog tijd dat de planning van de muur in de keet verdwijnt. “Als de deur op slot zit, weet niemand meer hoe de planning eruit ziet. Een bouwproject van 20 miljoen houden we bij met een stukje papier, een paar kleurpotloden en een wollen draadje.’’

De keet kan blijven, er zal altijd behoefte zijn aan een plek om te overleggen bij onvoorziene omstandigheden. Maar de uitvoerder krijgt als gevolg van de digitalisering een andere rol en zal zich minder op de bouwplaats hoeven te vertonen. Roestenberg: “Zijn aanwezigheid is niet meer permanent gewenst, behalve bij grote projecten. Bij kleinere projecten moet hij er alleen zijn als hij echt nodig is. Hij hoeft immers niet meer met een metselaar te overleggen, die weet vanuit de app op zijn smartphone wanneer en wat hij moet metselen. De uitvoerder hoeft alleen nog als het werk gereed is te controleren of het werk volgens afspraak is gedaan en of de kwaliteit in orde is. Hij is straks vooral met de kwaliteit van het werk bezig. En kan dankzij de uitgespaarde tijd meer projecten gaan begeleiden.’’

Deze ontwikkeling is niet te negeren. Beter is om te anticiperen

Een digitale planning heeft nog meer voordelen. Aan de hand van de data in het systeem kunnen analyses worden gemaakt, bijvoorbeeld om het management sneller te informeren of om het lopende project nog beter te kunnen aansturen. Data-analyse kan ook duidelijk maken welke partij het goed en welke het minder goed doet. Roestenberg: “Je kunt sneller worden afgerekend op dingen die je fout doet. Dat kan voor sommigen een drempeltje zijn. Maar ik denk dat de digitalisering iedereen veel gemak gaat brengen.’’

Dat de computer steeds meer invloed op het bouwproces zal krijgen is volgens Roestenberg onvermijdelijk. “In alle bedrijfstakken vindt digitalisering plaats. Het zou vreemd zijn als de bouw het niet doet. Je kunt deze ontwikkeling niet negeren. Beter is het om te anticiperen. Over vijf jaar, verwacht hij, zal het proces al vergevorderd zijn. Om die reden, zegt Roestenberg, moeten bouwers nu al mensen zoeken die affiniteit hebben met werken in een digitale omgeving. Of die er de kansen van zien. “Wij zijn met een aantal ROC’s in gesprek om ze uit te leggen wat er gaande isin de bouwsector. Zodat leerlingen met een digitale planning kunnen werken als ze straks op de bouwplaats arriveren.’’Stan Roestenberg

Stan Roestenberg (1963) was na zijn studies hts bouwkunde en bedrijfskunde op Nyenrode werkzaam bij Empeo in Utrecht (Bredero Bouw), Bouwborg in Groningen (nu Ballast Nedam) en Aan de Stegge in Twello. Tussentijds haalde hij zijn MBA aan Tias/Nimbas. Tegenwoordig is hij ondernemer met KYP en tevens algemeen directeur van ontwikkelaar Bohemen BV.Reageer op dit artikel