artikel

Antwerpse Havenhuis

bouwbreed

Het Antwerpse Havenhuis wilde alle diensten samenbrengen op één locatie. Ruim vijfhonderd medewerkers worden vanaf eind augustus ondergebracht in het nieuwe Havenhuis. Dat bestaat uit de gerenoveerde voormalige brandweerkazerne.

De ontwerpers van Zaha Hadid Architects bedachten er een uitbreiding voor. Deze nieuwbouw heeft de vorm van een balk die als het ware op de bestaande bebouwing is getild. De gevel bestaat uit 452 glaskaders van 3 tot 8 meter hoog en gemiddeld 850 kilo zwaar. Elk kader is 1,6 meter breed. Gevelbouwer Groven+ uit Puurs begon ruim een half jaar geleden met de montage. Vijftien panelen worden vlak voor de oplevering geplaatst om ruimte te houden voor het inhijsen van onder meer een keukenblok. De gevelpanelen zijn driehoeken die enigszins gedraaid zijn van elkaar zodat de lichtval telkens veranderende reflecties veroorzaakt. Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen zegt dat het alleen met BIM deze complexe geometrie kon omzetten in een technisch maakbaar geheel, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.

Reageer op dit artikel