artikel

Startups maken van 2016 goed bouwjaar

bouwbreed Premium

Startups maken van 2016 goed bouwjaar
DCF 1.0

Eind vorig jaar las ik een heerlijke blog van Martjan Kuit in deze krant met de titel ‘2016 wordt een bouwjaar (Bye bye overgangsjaar)’. Ik was meteen enthousiast en het gaf me een positief gevoel. Het wordt een mooi bouwjaar. Het kan! Zeker als je ING mag geloven, want die voorspelt dat de bouw een van de hardst groeiende sectoren wordt.

NanoTech, FinTech, CleanTech, MedTech, HighTech en BioTech zijn al veel bekender. ConTech staat voor Construction Technology. ConTech komt over uit Amerika en Engeland, waar deze term al een paar jaar in gebruik ist. ConTech gaat over het toepassen van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld Big Data, 3D printen, robotica, internet of things , nieuwe materialen, alternatieve energie, drones, chips en sensoren.

In 2015 is ConTech in Nederland geïntroduceerd. Ook in Nederland zijn vele bouwbedrijven bezig met deze vernieuwingen. Behalve de bestaande organisaties zijn er vele startups die deze nieuwe technologieën omarmen en als een kans zien voor een nieuwe business.

Inmiddels heeft Holland ConTech 98 startups in beeld. Een paar voorbeelden van startups die in 2016 het verschil gaan maken zijn de volgende.

Eigen drone

ZXY Builders is een startup die zich richt op het inzetten van drones in de bouw. In de nabije toekomst zal elk bouwterrein zijn eigen drone hebben die dagelijks vanuit de lucht een automatische scan maakt van het terrein. De data die deze scan oplevert, worden gebruikt door diverse stakeholders in het bouwproces: projectmanagers, BIM-managers, planners, uitvoerders, veiligheidsinspecteurs, onderaannemers, architecten, omgevingsmanagers en, last but not least, opdrachtgevers.

LOEK ! is een startup die anders kijkt naar het beheren en onderhouden van gebouwen. Door slim online samen te werken, wordt gebouwbeheer voor iedereen makkelijk. Door u aan te melden, kunt u slim samenwerken met uw eigen leveranciers, en gebouwbeheer en -onderhoud makkelijker, efficiënter en klantvriendelijker uitvoeren. Dat resulteert in meer grip op de kwaliteit van uw leveranciers, meer efficiency in uw organisatie – lagere kosten en meer service – en een hogere klanttevredenheid.

Premium Energy Systems is een startupleverancier van Viridian Solar ClearlineFusion, de jongste innovatie voor dakintegratie van solar PV. De zonnepanelen zelf vormen het montagesysteem en worden waterdicht afgesloten met supersmalle gootstukken. De gepatenteerde verbindingsmethode betekent dat de panelen eenvoudig aan elkaar kunnen worden geschoven om een weervaste en veilige bevestiging te creëren. Installatietijden van minder dan 1 uur per kWp zijn gemakkelijk bereikbaar. ClearlineFusion beschikt over een uitzonderlijke weersbestendigheid, brandveiligheid en een zeer hoge windresistentie. Plastic trays, epdm onderlaag of verzwaarde constructies en dergelijk gedoe zijn niet nodig. Past bij alle gangbare dakpannen, leien en in rieten daken inclusief bevestigingen voor onderspanbaan. Ideaal bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Het Beste Idee

BetonBallon is een startup die creatief en duurzaam bouwen met gewelfde vormen mogelijk maakt. Met de BetonBallon-methodiek is het mogelijk op eenvoudige en arbeidsextensieve wijze bijzondere bekistingvormen te realiseren. Wij kunnen zo efficiënte en prachtige gewelfde constructies op economisch verantwoorde manier mogelijk maken. Dit is toepasbaar voor de woning-, recreatie-, infra- en utiliteitsbouw. BetonBallon won in 2015 Het Beste Idee van Soest.

Ik zie steeds meer smaakmakers in de bouw opstaan, die het lef hebben de nieuwe technologieën daadwerkelijk te gaan toepassen. Het jaar 2016 wordt wat mij betreft het jaar waarin vernieuwingen (en natuurlijk startups) worden toegepast in de bouw, infra en vastgoed.

Ik wens u een gelukkig ConTech 2016 toe. 

Wouter Truffino, co-founder Holland ConTech
Reageren? Dat kan via Twitter op @WouterTruffino of @CobouwNL

Reageer op dit artikel