artikel

Halfweters ontmaskerd

bouwbreed

Halfweters ontmaskerd
Suzanne van de Kerk

Ze zitten overal; mensen die de klok hebben horen luiden maar niet we ten waar de klepel hangt als je eens echt doorvraagt. Ze zitten op alle niveaus, van Raden van Commissarissen tot projectgroepen en ze zijn dodelijk voor vernieuwing en innovatie. Het zijn over het algemeen mensen die moeite hebben om hun comfortzone te verlaten, verborgen agenda’s hebben of notoire dwarsliggers die het gewoon leuk vinden om te remmen. Uiteraard heeft een organisatie dwarsliggers nodig. Aan ja-knikkers kan een bedrijf immers ten onder gaan. Maar ijdele halfweters die de terminologie kennen maar de essentie missen dragen niet bij aan de noodzakelijke vernieuwing van een bedrijf of programma. Ze remmen.

De toenemende vlucht naar procesgerichte organisaties versterkt dit fenomeen. Je zou bijna kunnen zeggen dat de manager per definitie een halfweter is. Mensen met gebrekkige kennis die doen alsof ze het ‘heel’ weten. Het fenomeen gaat gepaard met authority-bias: in aanwezigheid van een autoriteit zijn ze geneigd hun eigen denken een tandje lager te zetten en niet kritisch door te vragen. Vooral bij de overheid en woningcorporaties kom ik dat fenomeen veel tegen. Het kan er voor zorgen dat zorgvuldig voorbereide ideeën op een doodlopend spoor belanden. De rest weet gewoon te weinig om de cirkelredeneringen van de halfweter naar de prullenbak te verwijzen. Ik ontmasker de halfweters met inhoudelijke argumenten. De vraag is echter hoe u ze ontmaskerd. Eigenlijk simpel. Probeer door die holle frasen heen te prikken, vraag door. Vraag eens waar al die ‘wijsheid’ vandaan komt en of ze te onderbouwen zijn met cijfers. Leg uw oor eens te luister buiten de organisatie. Waarom doen anderen het wel en zou uw organisatie het niet kunnen? Herken de halfweters, u mist namelijk kansrijke ontwikkelingen als u de halfweter het beleid laat bepalen.

Reageer op dit artikel