artikel

Gevaarlijk dom

bouwbreed

Gevaarlijk dom
Suzanne van de Kerk

Ja hoor, denk ik dan als het eerste onderwerp in het radiojournaal van 5 uur langskomt. De minister is verrast… Hoe zou het toch komen dat de Nederlandse kust zo ongerept is? En hoe zou het komen dat ruimtelijke ontsporingen altijd plaatsvinden in de bebouwde kom van onze zeedorpen? Het antwoord laat zich raden: in de zeereep mocht vrijwel niets vanwege de hoog waterbescherming. En in de dorpen regeert de lokale politiek, terwijl provinciale bestuurders zitten te knikkebollen of het allemaal geweldig vinden wat hun lokale partijgenoten in elkaar knutselen. Maak maar eens een ronde langs de Zuid-Hollandse kusten.

En onze minister stelt in haar wijsheid, dwars tegen elke logica in: laat gemeenten en provincies maar bepalen wat er buiten de bebouwde kom in het kustgebied wordt gebouwd. In een radiodiscussie verdedigde een partijgenoot van de minister dit standpunt door erop te wijzen dat er veel te veel regels zijn en dat de lokale overheden veel betere aanvoelen wat er kan.

Het klinkt natuurlijk eigentijds (minder regels en decentralisatie zijn in), maar het is gevaarlijk dom als een Kamerlid van alles vindt, terwijl hij niet lijkt door te hebben waarom die ruimtelijke beperkingen er überhaupt zijn.

Tegelijkertijd moeten ook de tegenstanders niet volledig hun zin krijgen. Wat is er tegen een stoer permanent strandpaviljoen op een locatie waar het jaar rond kitesurfers spelen met de golven en bezoekers van het strand verbazen met hun sprongen? En wat is er tegen een klein plukje strandhuisjes, tegen het duin geklemd, die in het zomerseizoen de tijdelijke bewoners een onvergetelijk verblijf aan zee geven?

Stop dus, beste mevrouw Melanie Schultz van Haegen met deze ideologische aanval op de kuststrook, maar biedt ruimte voor tijdelijke voorzieningen en her en der (bij uitzondering) een permanente.

Reageer op dit artikel