artikel

Doen wat kan

bouwbreed Premium

Doen wat kan

Ik las het deze week in het LinkedIn-profiel van een gewaarde vakgenoot: ‘zo goed bouwen als we kunnen en niet zo slecht als we mogen’. Hij onderscheidt zich ermee. En terecht.

Maar in feite is het natuurlijk de wereld omgekeerd. Zijn wij nu echt zo’n branche die geen eer stelt in de kwaliteit van haar werk? Hebben wij nu echt die hit-and-run mentaliteit die ons zo vaak nagedragen wordt? Is het terecht dat je soms meewarig wordt aangekeken als je vertelt dat je ‘in de bouw’ werkt. En nee, dat is niet alleen vanwege de crisisjaren.

Belabberd imago

De bouw heeft een belabberd imago. Ik schat het aan de borreltafel in op het niveau van bankiers en tweedehandsautoverkopers. En iedere keer dat iemand een nieuwe woning of een nieuw gebouw krijgt opgeleverd, bevestigen we het weer met een lijst van ‘opleverpuntjes’. Je doet het goed als dat er ‘maar’ een stuk of vijf zijn. Ik weet wel, de bouw is niet te vergelijken met de automobielsector; maar toch: kreeg u wel eens een auto afgeleverd met een paar krassen op de lak, een airbag die nageleverd moet worden en een slecht sluitend linker achterportier?

Kwaliteit

Gebrek aan toezicht wordt wel eens als oorzaak genoemd. Ook ik ben ervan overtuigd dat we met het as built beoordelen, in plaats van de papieren bouwplantoets, een enorme stap in de goede richting zullen maken. Maar ook dan, en ook met het komende stelsel van kwaliteitsborging, zal er niet achter elke metselaar, monteur of elektricien (m/v) een kwaliteitscontroleur staan. En dat hoeft ook niet wanneer we individuele kwaliteit weer gaan waarderen en gebruiken. Kwaliteit leveren is waar het om gaat. Laten we beginnen om dat met elkaar af te spreken en dat ook naar buiten uit te dragen. Zodat we er op af te rekenen zijn.

Doen wat kan, dat is meer dan doen wat moet. Het levert ook meer op. Echt! Probeer maar!

Harm Valk
Nieman Groep

Reageer op dit artikel