artikel

Directeur VMRG: ‘Ga efficiënt met je grondstoffen om, denk circulair’

bouwbreed Premium

Directeur VMRG: ‘Ga efficiënt met je grondstoffen om, denk circulair’

Bij een circulaire economie hoort een circulaire gevel, vinden ze bij de VMRG. De brancheorganisatie heeft diverse onderzoeken opgetuigd. Het karakteristieke gebouw van Elektrotechniek van de TU Delft zou zomaar de eerste pilotpanelen kunnen krijgen.

“We leven in een dynamische wereld, maar de gereedschappen die we inzetten zijn ouderwets”, zegt VMRG-directeur Bert Lieverse. “We zitten momenteel in de bouw in een transitie op weg naar een circulaire waarde-economie. Als in de bouw de prijs van een product wordt bepaald, dan tel je doorgaans de kosten bij elkaar op. Maar wij zeggen ‘kijk naar wat een product bijdraagt aan de gebruikswaarde van een gebouw en baseer daar je prijs op.’ Dat is een vergaande mindshift.”

Lieverse ziet al jaren met lede ogen aan hoe Chinese containers vol met elektronica de havens binnenkomen, en vervolgens volgepakt met aluminium retour gaan naar het Verre Oosten. Daar worden de grondstoffen weer omgesmolten tot een nieuw product. “Daar doen we in het Westen onvoldoende aan. We geven nu grote hoeveelheden grondstoffen en energie weg, om ze op een later moment weer in te kopen. Ik vind dat je dit proces dichter bij huis moet houden en anders moet inrichten. Ga efficiënt met je grondstoffen om, denk circulair!”

Lieverse ziet het als opdracht voor de gevelsector om het productieproces rond te maken, breed te gaan samenwerken en de klant centraal te stellen. “Dat betekent voor de bouw- en de gevelsector niets minder dan een revolutie. We moeten bijna een geheel nieuwe industrie realiseren. We zitten nu in een lineair systeem waarin grondstoffen worden omgezet in producten. Deze worden aan het einde van hun levensduur tot afval gedegradeerd en vernietigd. We willen de kringloop sluiten en producten zo ontwerpen dat ze kunnen worden hergebruikt en indien nodig gerecycled. Als opdrachtgevers andere eigendomsvormen gaan hanteren, zoals bijvoorbeeld leasen, ontstaan er nieuwe kansen voor gevels. Dit vraagt en creëert een heel andere relatie met de gebruiker.”

Nieuwe initiatieven

Deze toekomstvisie bracht de VMRG ertoe een aantal initiatieven in gang te zetten. Zo werkt VMRG-onderzoeker Martijn Veerman met een aantal marktpartijen en de TU Delft aan een circulaire gevel onder de noemer Integraded Façade Product Service System.

Veerman: “Deze lease-façade gaan we binnenkort toepassen als een pilot van vier gevelelementen op het EWI-gebouw (faculteit Elektrotechniek TU Delft, red.) en hier wordt het VMRG-keurmerk aan gekoppeld. Dit zeer zichtbare gebouw is het icoon van de TU Delft en is hard aan renovatie toe.”

De hoogbouw van het EWI-gebouw is 90 meter hoog en staat op palen met een totale lengte van 20 kilometer. Beide gebouwdelen zijn aan de voor- en achterzijde voorzien van vliesgevels. Tussen de metalen buitenpuien en de houten binnenpuien lopen werkgangen met kabelgoten, ventilatie en zonwering.

Veerman: “We hebben een aluminium frameconstructie ontwikkeld dat 75 jaar mee gaat. Het frame is de basis waarin je allerlei modulaire vakken zelf kunt indelen. In de modulaire elementen wordt klimaattechnologie geïntegreerd, zoals ventilatie, klimaatbeheersing en PV-systemen. De gevel is inclusief service, onderhoud en terugname aan het einde van de levenscyclus. Tussentijdse upgrades en veranderingen zijn makkelijk mogelijk.”

Veerman: “Als VMRG zitten we er in dit project als een makelaar tussen om de brug te slaan tussen de academische wereld en de dagelijkse bouwpraktijk. De technologie van de oplossingen die we zoeken, vraagt dat partijen anders met elkaar moeten omgaan. Daarnaast is een circulair businessmodel compleet anders dan wat we gewend zijn in de bouw. We zijn dit aan het uitdiepen. Ik kijk met vertrouwen uit naar het moment dat we de pilot gaan realiseren.”

Dat zal ongeveer in april 2016 zijn, is de verwachting.

> zie ook: bijlage Gevel 2016

Beurs

Tijdens de beurs Gevel 2016 vertellen VMRG-onderzoekers Stingo Huurdeman & Martijn Veerman meer over de Circulaire Gevel. GEVEL is het belangrijkste vak evenement over de gebouwschil voor architecten en bouwkundigen. Met innovaties, technologie, materialen, kennis, ideeën en ontmoetingen.

www.gevel-online.nl

Reageer op dit artikel