artikel

Delen is het nieuwe hebben voor ingenieurs

bouwbreed

Delen is het nieuwe hebben voor ingenieurs

Terwijl de opdrachten in het verleden als vanzelf in de hongerige monden van ingenieursbureaus zwommen en goede adviseurs en ingenieurs nog makkelijk waren te vinden, komt die situatie niet meer terug. Waarom zou je niet uitwisselen, vraagt Stef van der Zee zich af .

Advies- en ingenieursbureaus staan aan de vooravond van grote veranderingen. Niet alleen door de inmiddels voorbije crisis, opkomende robotica en de steeds snellere computers, maar zeker ook door de nog steeds stijgende hoeveelheid zelfstandige professionals.Inmiddels staan er ruim 16.000 zelfstandige professionals in de ingenieursbranche geregistreerd.

Mensen uitwisselen

Goede ingenieurs verrichten hun diensten buiten de landsgrenzen of verkiezen het zelfstandig ondernemerschap boven het werken in een traditioneel ingenieursbureau. Ingenieursbureaus zullen zich opnieuw moeten uitvinden. Dus waarom wisselen we deze mensen (en daarmee kennis) niet uit?

De tijd van stapels cd’s is voorbij; muziek wordt gestreamd door middel van Spotify. Het gebruik van een auto is belangrijker dan het bezit ervan en ook huizen worden steeds vaker gedeeld via Airbnb. De deeleconomie is een feit, met online als basis.

Zonde

Het uitwisselen van medewerkers werkt efficiënter

 Delen is het nieuwe hebben. En dat geldt volgens mij ook voor ingenieurs. Waarom hebben de grote bureaus allemaal tientallen specialisten in dienst met vrijwel dezelfde competenties? Waarom kan een geluidsspecialist niet de ene week geluidsmetingen uitvoeren voor Arcadis en de week erop voor Grontmij? Hoe zonde is het dat een hydroloog bij Anteagroup af en toe te weinig werk heeft, terwijl er bij Royal HaskoningDHV juist in die periode een tekort aan hydrologische kennis is? Het uitwisselen van medewerkers werkt efficiënter. En het bevordert ook het werkplezier van medewerkers die een kijkje kunnen nemen bij een collega-bureau.

Op dit moment is het bij het binnenhalen van een paar grote opdrachten moeilijk om over de juiste specialisten te beschikken die exact passen bij de vraag. Terwijl als er even wat minder werk is binnengehaald, de improductieve medewerkers een zware wissel trekken op de begroting van deze bureaus.

Samenwerken

Het is voor bureaus een zoektocht om de juiste adviseurs en ingenieurs voor hun projecten te vinden. Het aanbod is hoog, maar waar zijn ze te vinden? Daarnaast zijn de kwaliteit en tarieven weinig inzichtelijk. Ook als je samenwerkt met detacheringsbureaus en brokers, die veelal tegen hoge marges de branche voorzien van interim-professionals, is het maar afwachten wat voor vlees je in je kuip hebt. Wat mij betreft is dat voor de ingenieursbranche geen duurzame oplossing.

 

Hoe ga je met concurrentiegevoelige informatie om?

 Natuurlijk, er zijn redenen om een zzp’er als een verkapte concurrent te zien. Laat staan dat je een collega van een concurrerend bureau tijdelijk bij jou aan de slag hebt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met concurrentiegevoelige informatie? Wat doe je als er in elkaars keuken wordt gekeken en hoe transparant ben je naar elkaar? Het is moeilijk om al deze vragen vooraf te beantwoorden. Maar traditioneel blijven werken in de branche is geen oplossing. En hoe waardevol is bedrijfsgevoelige informatie als een waardevolle collega bij de concurrent gaat werken?

Weinig verandering

Hoe kan dat er in deze innovatieve branche er op het gebied van flexibilisering en samenwerking de laatste jaren zo weinig is veranderd? De ingenieursbranche staat nota bene bekend om haar innovaties zoals BIM, systems engineering, waterveiligheid, en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Er zijn talloze voorbeelden waar succesvol gezamenlijk wordt ingeschreven op aanbestedingen. Of berust dit meer op toeval dan op een duidelijke visie?

Ik ben er van overtuigd dat de branche klaar is om intensiever samen te werken met flexibele mensen en kennis. Wat mij betreft geldt voor ingenieursbureaus in de toekomst ook: delen is het nieuwe hebben!

Stef van der Zee
Oprichter VIAD.nl

Reageer op dit artikel