artikel

De last van subsidies

bouwbreed

De last van subsidies
Suzanne van de Kerk

Welke rationaliteit er schuilgaat achter het bedenken van subsidiepotten is mij na zes jaar Den Haag nog steeds een raadsel.

Er is geen enkele studie waaruit blijkt dat subsidies significant bijdragen aan energiebesparing of de versnelde implementatie van duurzame energieopwekking. De politici die de potten fiksen, lijken geobsedeerd door de grote bedragen die zij kunnen noemen richting hun electoraat. Het zijn bedragen die echter in het niet vallen bij de investeringen die jaarlijks in de gebouwde omgeving worden gedaan.

Pot van 70 miljoen

Bedragen ook die weinig uithalen als ze door de ambtenaren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden vermorzeld in maatregelenlijstjes. Dat is ook het moment dat geen politicus nog omkijkt naar wat er nou eigenlijk met die centen gebeurt. Vanuit het perspectief van energietransitie worden ze zinloos besteed. Op dit moment ligt er een pot van 70 miljoen die opgemaakt mag worden aan (hybride)warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers. Maatregelen die zowel financieel als energetisch redelijk nutteloos zijn zonder forse energiebesparing of radicale gedragsaanpassing. Maatregelen ook die ervoor zorgen dat mensen de noodzakelijke grote stappen voor zich uit schuiven. Daarnaast dacht D66 het slimste jongetje van de klas te zijn in de onderhandelingen over het belastingplan. Daarbij hebben ze een pot van 100 miljoen weten binnen te hengelen voor subsidie om energiebesparing te bevorderen.

Condities

Het is politici echter nog steeds niet duidelijk dat de roep om condities te creëren niks te maken heeft met subsidies. Die pot van 100 miljoen had met een factor 1000 vermenigvuldigd kunnen worden als D66 slechts twee belangrijke condities had gefikst in de onderhandeling. Condities die de schatkist weinig gekost hadden. Ten eerste zekerheid rondom het salderingsvraagstuk. Ten tweede een besluit van de minister om leningen voor besparing en duurzame opwekking te kunnen koppelen aan een gebouw in plaats van aan een persoon. Energietransitie is helemaal niet zo moeilijk!

Reageer op dit artikel