artikel

Dubbele woning onder een kas die in de winter warmte vasthoudt

bouwbreed

Dubbele woning onder een kas die in de winter warmte vasthoudt

Het is maar goed dat er spanstaven in de kolommen zitten, anders was het houtskelet van Thomas Dill en Gerald Lindner zó opgestegen tijdens de storm van zaterdag 25 juli. Het skelet van de toekomstige lichtgebouwde kaswoning is echter als een luchtballon verankerd aan zijn fundering.

Dill en Lindner zijn een architect en een constructeur die samen ‘zelf bouwen’ in Amsterdam-Noord. Op de kop van een straatje op het nieuwe zelfbouwterrein in Buiksloterham bouwen zij samen met GdH Bouw in Weesp een 15 meter hoge, 13 meter brede dubbele woning onder een kas. De woning is straks energieneutraal en heeft aangename tussenklimaten tussen de kas en de binnenschil.

Tot nu toe staat er een houtskelet. “Het zijn net satéprikkertjes met plankjes erop”, vertelt Lindner enthousiast. “Dat kunnen we nog allemaal verschuiven. Heel simpel.”

Het skelet bestaat uit gelamineerde kolommen met spanstaven erin, 16 centimeter dikke vloeren van kruislings gelamineerd hout (clt), planken en stalen windverbanden, alles rustend op – en af en toe trekkend aan – een betonnen fundering. De spanstaven en windverbanden komen uit het standaard assortiment van Hakron. “Kwalitatief heel mooi spul en heel goedkoop”, vindt Lindner. “Ik denk dat ze niet eens weten waar we het voor gebruiken.”

Lindner koos voor deze oplossing, omdat hij, ontwerpend volgens de houtnorm, al snel zestien schroeven per knoop nodig had om de trek te kunnen opvangen. “Een schroef kost een euro, dus tel uit je verlies. En dan nog het gedoe. Ik heb gelukkig ook ervaring met beton, dus ik dacht ineens aan bekistingstechnieken. Dat materiaal heeft in één klap een paar zorgen weggevaagd.” De centerstaven zijn op elke verdieping met een momentsleutel vastgetrokken en voorzien van een las koppelmoer, waaraan de volgende staaf weer kon worden bevestigd.

Letland

Het hout komt uit Letland. “Het is ongelofelijk hoeveel moeite het kostte om aan constructief hout te komen”, vertelt Lindner, die tevens parttime doceert is aan de TU Eindhoven. “Eerst wilden we Kerto-hout gebruiken, maar dat was veel te duur. Vervolgens vond elke leverancier van clt ons project te klein. Ik heb alle leveranciers in Nederland, België en vlak over de grens in Duitsland aangeschreven en kreeg uitsluitend afwijzingen, als ik al een reactie kreeg. Uiteindelijk wilden we al overstappen op houtskeletbouw, wat onwenselijk was vanwege de grotere vloerdikte, maar toen kregen we ineens mail uit Letland: ‘Wij beginnen in april een fabriek in kruislings gelaagd hout. Wilt u bij ons bestellen?’

“We zijn meteen in het vliegtuig gestapt om te zien of die fabriek daadwerkelijk bestond. En dat was zo. Ze hadden net de eerste proefpaneeltjes gemaakt en waren bezig met de certificering. En we konden ze in de ogen kijken. Dat gaf ons voldoende vertrouwen om 40.000 euro op hun rekening te storten. Maar daarna vond ik het toch wel even spannend. Zou het hout komen? En zou het goed zijn? En ja hoor, het kwam en het was prima in orde. Exact op de juiste maat, mooie kwaliteit Lets hout en voor 66 euro per vierkante meter. Misschien hebben ze ons wel een stevige korting gegeven, omdat we hun allereerste klant zijn, maar dat is minder dan de helft van wat je in Nederland betaalt.”

Het skelet wordt straks ingevuld met binnengevels van Metal Stud, aan de binnenzijde afgewerkt met Fermacell-platen en aan de buitenzijde met Homatherm-houtvezelplaat. In de spouw komt cellulose-isolatie. “Het is heel aantrekkelijk om dampopen te bouwen in een kas. Aangezien de kas de wind tegenhoudt en zonne-energie vangt, heb je veel minder kans op bevriezing van waterdamp in je gevel. En een dampopen woning is veel gezonder en vraagt minder installaties.”

Om aan de eisen van de brandweer te voldoen, integreren ze een woning­sprinklerinstallatie. “Zelf aan te leggen en aan te sluiten op het waternet. We zijn voor 5 mille klaar.”

De kas fungeert als een jas die warmte vasthoudt in de winter. Om ervoor te zorgen dat hij dat in de zomer niet doet, kan ruim een derde van het dak open, evenals veel grote vlakken in de gevel. “We hebben het zo ontworpen dat je een zonneschoorsteeneffect kunt bewerkstelligen”, aldus Lindner. “Dus dan zit je binnen en voel je een briesje.” Om te voorkomen dat de binnenwoning opwarmt, moet de bewoner deze bij extreem warme zomerdagen (als het warmer wordt dan 30 graden) wel afsluiten.

Projectgegevens

Ontwerp en engineering: CC-studio & Dill Architecten

Bouwer: GdH Bouw

Leverancier clt: geheim

Leverancier spanstaven: Hakron Nunspeet

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels