artikel

Terugblik oktober: prijsvechten

bouwbreed

Terugblik oktober: prijsvechten

Het gaat Hurks in Londen zo voor de wind dat de bouwer zijn prefabbetonfabriek in Tilburg heropent. Hurks bouwt in de Britse hoofdstad mee aan diverse woontorens, die worden opgetrokken uit prefabbeton. De orders die afgelopen maanden werden binnengehaald hebben een waarde van meer dan 200 miljoen euro.

Dik Wessels doet van zich spreken. Bij de oplevering van ‘zijn’ tweehonderdvijftigste concept-woning MorgenWonen bekritiseert hij prijsduikende bouwers als Heijmans en Ballast Nedam. Onder druk van de aandelenmarkt hebben zij veel projecten onder kostprijs aangenomen, constateert hij. Wessels noemt het gedrag van de grote concerns onbegrijpelijk, helemaal omdat ze bleven inschrijven toen de geldzorgen bij hen al zichtbaar waren geworden. De grote man achter het VolkerWessels-imperium hekelt ook Gerard Sanderink. Dat de Strukton-baas het mislukken van het A15-project grotendeel bij Rijkswaterstaat legt, vindt hij onterecht. Volgens Wessels moet Sanderink vooral naar zich zelf kijken. “Sanderink moet eerst leren wat aannemerij is. De man zit in computers.”

Alphen aan den Rijn heeft een advies genegeerd om bouwers met de meest veilige plannen te belonen. In plaats daarvan zocht de gemeente tijdens de aanbesteding van de renovatie van de Julianabrug vooral naar de snelste uitvoering. Cobouw onthult ook dat slechts één combinatie inschreef op het project. Andere bouwers haakten af omdat zij de eisen van de gemeente te gortig vonden. Met name de krappe planning en de korte inschrijftijd baarden hen zorgen.

Eind oktober vraagt VBK Groep faillissement aan. De aannemer uit Hoorn is er niet in geslaagd een koper te vinden voor het concern. Kopers waren er genoeg, maar geen van hen wilde het bedrijf in zijn geheel overnemen. Twee dagen later wordt bekend dat Bot Bouwgroep een groot deel van de onderneming inlijft. Het betreft de woning- en utiliteitsbouwactiviteiten.

Ander nieuws in oktober

Bouw groeit dit jaar met 4,5 procent

Risico op ongeval in gww nog groot

Gemeente Nijmegen breekt met vechtcontracten

Megaschikking na derivatenschandaal

Asielstroom zet bouw op scherp

Kansen mkb niet groter met Aanbestedingswet

Grillige bouw mist toestroom jongeren

Reageer op dit artikel