artikel

Terugblik november: winnaars en verliezers

bouwbreed Premium

Terugblik november: winnaars en verliezers

November begint met luchtig nieuws: het gemeentehuis van Hardenberg wordt, na een peiling onder de lezers van Cobouw, uitgeroepen tot het lelijkste bouwwerk van Nederland. De ontwerper van het gebouw, Branimir Medic van Architekten Cie, kan er wel om lachen. Volgens hem is architectuur gewoon te complex om te toetsen op lelijkheid. Ook Hardenberg reageert sportief op de ‘prijs’. “We wilden een opvallend gebouw. Nou, dat is gelukt.”

Minder opgewekt zijn de cijfers die Heijmans en BAM deze maand naar buiten brengen. Heijmans lijdt vooral pijn bij de infradivisie, die 15 miljoen euro in het rood schiet. Bij BAM is het de bouwdivisie die de bouwer behalve hoofdbrekens ook een verlies van ruim 19 miljoen bezorgd. Topman Rob van Wingerden laat weten dat BAM vooral last heeft van oude projecten. Ook kondigde hij nieuwe ingrepen aan.

Aelbers hield terecht geld in op loon werklieden voor huisvesting

Uitzender Aelbers wint de rechtszaak, aangespannen door FNV Bouw, over vermeende uitbuiting van buitenlandse bouwvakkers op projecten van onder andere Boskalis, VolkerWessels en Heijmans. De rechter oordeelt dat Aelbers terecht geld heeft ingehouden op het loon van de werklieden voor huisvesting. De vakbond reageert teleurgesteld en kondigt hoger beroep aan.

De versterkingsopgave in Groningen is mogelijk groter dan gedacht. Cobouw ontdekt dat het maar net is welke kaart met seismische dreiging wordt gebruikt. Deskundigen die in opdracht van minister Kamp aan een norm voor aardbevingsbestendig bouwen werken, twijfelen aan de laatste kaart van het KNMI. Volgens die kaart is het kwetsbare gebied minder groot en de verwachte bevingen minder sterk.

Hemubo wint opnieuw de Cobouw Award. De renovatiespecialist blijkt het best presterende bedrijf van allemaal en gaat er met de betonnen bokaal vandoor. Hemubo won de prijs in 2012 ook al en is de eerste onderneming die de Cobouw Award voor de tweede keer in de wacht sleept.

Ander nieuws in november

Forse tekorten bij Utrechts muziekpaleis

Taak Fundeon naar nieuwe organisatie

Minder geld corporaties voor bouw

In vijf jaar gezonde bouwsector

Kamp keert bewijslast bij aardbevingsschade om

Turken nemen roer Ballast Nedam over

Dreigend tekort aan grote bouwconcerns

Keuzevrijheid bij oplossen bouwgeschil

Verkoop Blauwhoed in de maak

Reageer op dit artikel