artikel

Terugblik juni: vallen en weer opstaan

bouwbreed

Terugblik juni: vallen en weer opstaan

Grontmij komt in handen van het Zweedse ingenieursbureau Sweco. Een overname van het kwakkelende Nederlandse bureau hing al even in de lucht, al had niemand gerekend op Sweco. Na vijf jaren van krimp moeten de Zweden Grontmij er weer bovenop gaan helpen. Aan de omvang zal het niet liggen. Samen zijn de bedrijven goed voor een omzet van 1,7 miljard en 14.500 werknemers. Slecht nieuws is er voor de Grontmij-liefhebbers. De naam van het ingenieursbureau zal niet worden voortgezet.

Ook Oskomera houdt op te bestaan. Anders dan bij Grontmij niet vanwege een overname, maar als gevolg van een faillissement. Het besluit om bankroet aan te vragen, komt hard aan bij het personeel. 190 werknemers van het Brabantse bedrijf komen op straat te staan. Voor de Noord-Zuidlijn is het omvallen van Oskomera ook al vervelend: het bedrijf was betrokken bij de montage van de glazen wanden voor de metrostations. Dat werk loopt vertraging op.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert haar rapport over de gasexplosie bij de renovatie van een flat in Diemen, in september 2014. Voornaamste conclusie: het uitwisselen van informatie bij graafwerkzaamheden moet nog zorgvuldiger. Ook huisaansluitingen zouden volgens de onderzoekers in het Klic-systeem moeten worden opgenomen.   

Het grootste nieuws komt deze maand evenwel van het cao-front. Na anderhalf jaar discussiëren, onderhandelen en ruziën bereiken werkgeversorganisaties en vakbonden een akkoord over een nieuwe bouw-cao. Daarin staat onder meer dan werknemers er in 25 maanden 5,5 procent op vooruitgaan. De seniorendagen worden, in zeventien jaar, afgebouwd. Bouwbedrijven krijgen bovendien meer ruimte op zelf afspraken te maken met hun werknemers. Ook worden de arbeidstijden verruimd. Opmerkelijk: zowel werkgevers als vakbonden claim de volgende dag als overwinnaar uit de cao-strijd te zijn gekomen.

Ander nieuws in juni

Tien oplossingen aardbevingsschade

Inspectie zit producenten op de huid

Ook het Rijk mag werken niet clusteren

Robots gaan stalen brug printen

Risico’s project Zuidasdok voor Rijk

Grote corporaties bouwen weer volop

Reageer op dit artikel