artikel

Terugblik januari: Goede moed

bouwbreed Premium

Terugblik januari: Goede moed

We starten onze terugblik met januari. De bouw begint vol goede moed aan het nieuwe jaar. De economie trekt aan, investeringen in bouwprojecten nemen toe. Dat 2015 alleen maar in het teken zal staan van krachtig herstel, daarvan zijn de topmannen van de grote bouwconcern echter nog niet overtuigd. Zij waarschuwen voor aanhoudend lage prijzen en voortdurende concurrentie. Verdere capaciteitsaanpassingen sluiten de bestuursvoorzitter dan ook niet uit.

In januari geen grote ontslagrondes of faillissementen. Wel nemen de cao-spanningen tussen vakbonden en werkgevers toe. Veel cao’s komen dan ook maar moeizaam tot stand. Zestien van de zeventien belangrijkste cao’s in de sector wacht in januari nog op een akkoord. Dat zijn er veel meer dan gebruikelijk rond die tijd.

In de installatiebranche lijkt een cao-overeenkomst verder weg dan ooit. Nog voor dat de onderhandelingen beginnen kondigen de werkgeversorganisaties aan de seniorendagen te willen beperken omdat oudere werknemers te duur zijn geworden. Vakbonden zijn not-amused.

Ook Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, meldt zich aan het cao-front. Hij wijst er op dat een nieuwe, moderne bouw-cao nodig is om de bouw vooruit te helpen en hekelt de opstelling van met name FNV Bouw. De bond zou alleen maar eisen stellen en niet willen geven. FNV Bouw overweegt na de publicatie van het interview met Verhagen om de stekker uit het cao-overleg te trekken. Dat gebeurt echter niet. Op 31 januari maken de sociale partners bekend dat zij willen blijven vechten voor een nieuwe bouw-cao.

Ander nieuws in januari

Eerste nul op de meter renovatie

Onvoldoende bewijs sloperskartel

Verkoop huizen WIF op losse schroeven

Rijkswaterstaat wil einde aan vechtcontracten

Vernieuwing Bouw gaat op in Bouwcampus

Van Wijnen hernieuwt lidmaatschap Bouwend Nederland

Maandag blikken we in dit jaaroverzicht terug op de maand februari. 

Reageer op dit artikel