artikel

Terugblik februari: cao-beslommeringen

bouwbreed Premium

Terugblik februari: cao-beslommeringen

Ook in februari blijven cao-beslommeringen het nieuws domineren. FNV Bouw eist voor de rechter dat de mortelwerkgevers de cao-afspraken blijven naleven. De mortelbranche zit dan al sinds eind 2012 zonder cao, hetgeen de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers weinig goed doen. Aan de bouw-cao-tafel blijft het eveneens onrustig. Helemaal als de Aannemersfederatie (AFNL) besluit om uit de onderhandelingsdelegatie van werkgevers te stappen. De brancheorganisatie voelt zich niet serieus genomen door Bouwend Nederland en stuurt aan op een breuk.

Ballast Nedam blijkt opnieuw de meeste aanbestedingen van Rijkswaterstaat te winnen. De bouwonderneming sleepte voor 435 miljoen aan orders binnen van ’s lands grootste opdrachtgever, haalde Cobouw boven water. In 2011 voerde Ballast Nedam ook al de gunningslijst aan. Verder is er weinig te vieren voor de Nieuwegeinse bouwer. Het bedrijf gaat zwaar gebukt onder kostenoverschrijdingen op het project A15 Maasvlakte-Vaanplein, waardoor een miljoenenverlies dreigt.

Ook twee andere grote bouwers blijken het, in de nasleep van de crisis, nog erg moeilijk te hebben. Heijmans maakt bekend voor het vijfde keer sinds 2008 in het rood te duiken. 47miljoen bedraagt het verlies over 2014. De Brabanders zien zich daardoor genoodzaakt nog eens 350 arbeidsplaatsen te schrappen. BAM leed een nog groter verlies: ruim 108 miljoen. Aanleiding om risico’s te mijden en zwakke regio’s te verlaten.

De nieuwe directeur van Bouwend Nederland, Fries Heinis, is vast van plan om de jarenlange leegstand in het Bouwhuis aan te pakken, zo kondigt hij aan. Daarvoor neemt hij wel afscheid van het oorspronkelijk plan om in Zoetermeer een bouwcampus te creëren.

Ander nieuws in februari

Drie bouwers zien af van Noorderbrug

Bouw mag geen hinder krijgen van aardschoknorm

Bouwers niet klaar voor nieuwe kwaliteitsborging 

Schikking curator met bestuur Koop

Bouw sociale huurwoning kan zonder corporatie

Betaaltermijn loopt op naar zestig dagen

Bouwbedrijf vrijuit na val van twaalf meter

Fontein Rome zet Woudenberg in schijnwerpers

Reageer op dit artikel