artikel

Terugblik augustus: rampmaand

bouwbreed

Terugblik augustus: rampmaand

Op 3 augustus ontwaakt de bouw in één klap uit zijn gebruikelijke zomerslaap. In Alphen aan de Rijn vallen twee kranen om tijdens het inhijsen van het nieuwe brugdeel voor de Julianabrug. De stalen gevaarten verwoesten meerdere woningen en winkels, als door een wonder vallen er geen gewonden. De ravage is echter enorm.

Evenals de aandacht voor het ongeval: de beelden gaan de hele wereld over. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in. Voor experts is het echter meteen duidelijk wat er mis is gegaan: de mobiele kranen hadden nooit op drijvende pontons mogen staan bij het hijsen van het brugdeel.

BSB Staalbouw trekt boetekleed aan

Hoofdaannemer Mourik en onderaannemer BSB Staalbouw bieden getroffen bewoners en winkeliers enkele dagen na het hijsdrama ‘handgeld’ van enkele duizenden euro’s aan, zodat zij tenminste de eerste dagen en weken kunnen doorkomen. Ruim twee weken na de ramp trekt directeur Jan Pesie van BSB Staalbouw het boetekleed aan. Hij zegt dat zijn bedrijf gefaald heeft. Volgens hem zijn de hijsplannen niet vooraf beoordeeld door een onafhankelijk instituut.

Een ramp van geheel andere orde- maar niet minder groot – voltrekt zich een paar dagen na het hijsongeval: Imtech vraagt uitstel van betaling aan en wordt uiteindelijk ook failliet verklaard. Het bestuur van de technisch dienstverlener zag geen andere mogelijkheid meer. De schuldenberg was in de nasleep van het boekhoudschandaal bij de Duitse divisie en misstanden in Polen te groot geworden. Een voorgekookte doorstart mislukte omdat banken niet wilden meewerken. De aangestelde curatoren gaan daarna voor verkoop van onderdelen. Daarmee boeken ze al snel succes. Als eerste worden Imtech Marine en Imtech Nordic van de hand gedaan. Ook voor andere Imtech-delen worden nieuwe eigenaar gevonden. Installateur Unica neemt enkele activiteiten over met een totaalomzet van 150 miljoen per jaar.

Ander nieuws in augustus

Inschrijving voor zeesluis IJmuiden abnormaal laag
CBS noteert grootste omzetstijging in bouwnijverheid in tien jaar tijd 
Foute saneerder aangepakt
Blootstelling aan kwartsstof daalt in bouwsector snel
E-aanbesteden kan nog niet  
Zes jaar crisis veranderde de bouw voorgoed

Reageer op dit artikel