artikel

Terugblik april: wankelen

bouwbreed Premium

Terugblik april: wankelen

Wie dacht dat een akkoord over de bouw-cao binnen handbereik was, komt in april al snel bedrogen uit. Aan het begin van de maand zeggen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie de BTER-cao, waarin afspraken staan over de bedrijfstakeigen regelingen, op. Daarmee komen de onderhandelingen verder onder druk te staan. Volgens de werkgevers rijzen de kosten van de collectieve voorzieningen in de bouw de pan uit en is ingrijpen daarom vereist.

Ingrijpen doet ook het gerechtshof. Het veroordeelt oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in hoger beroep tot 2,5 jaar cel, onder meer voor omkoping door Ballast Nedam. De rechters achtten bewezen dat de bouwer Hooijmaijers ruim vierduizend euro gaf in ruil voor belangrijke informatie over bouwlocaties.

De renovatie van het voormalige ministerie van Economische Zaken kan doorgaan, bepaalt de rechter in een zaak die was aangespannen door architect Hans Ruijssenaars. Voor een bouwstop, zoals Ruijssenaars had geëist, was het al te laat. De architect wilde dat de werkzaamheden zouden worden stilgelegd, zodat hij kon uitzoeken of zijn auteursrecht geschonden zou worden bij de renovatie.

Ook in april is er weer nieuws van het Ballast Nedam-front. De wankelende bouwer maakt bekend zijn handen af te trekken van grote, complexe infraprojecten. De maatregel maakt onderdeel uit van een breder reddingsplan. Ook Strukton en Strabag, die samen met Ballast Nedam werken aan het A15-project, doen een duit in het zakje. Ze geven de bouwer financiële lucht door leningen van in totaal 60 miljoen te verstrekken en nemen een groot deel van het belang in het A15-consortium over.

Ander nieuws in april:

Structureel laag btw-tarief nodig

Overheid drukt innovatie van nul-op-de-meter de kop in 

Afzetstijging metselsteen door export

Tegelzetters willen af van misstanden

Betonclubs bespreken samenwerking

Nieuwbouw stagneert door tekort aan plannen

Reageer op dit artikel