artikel

Pas op voor het Klimaatakkoord

bouwbreed

Pas op voor het Klimaatakkoord

De reacties op het bereikte klimaatakkoord in Parijs schieten uiteen van ‘verre van voldoende’ tot ‘historisch’ en ‘ambitieus’. Een ding is zeker, het is een enorme kans voor de gehele bouwkolom. De bouw (infra, vastgoed, woning, renovatie en installatie) staat al jaren zo goed als stil qua vernieuwing. Vele miljoenen zijn geïnvesteerd om een transitie in de bouwsector voor elkaar te krijgen. Er is vaak gediscussieerd over nieuwe samenwerkingsvormen, nieuwe contract- en nieuwe aanbestedingsvormen enz enz. Er is dus veel gezaaid en het is nu tijd om te oogsten. Maar door wie?

Ik heb geen idee of de bouw aanwezig was in Parijs, maar wie er wel was dat was de heer Paul Polman (CEO Unilever). In een interview op CNN vertelde hij afgelopen week, dat een groene economie enorme voordelen oplevert voor bedrijven. Naast CNN stond er ook een column van de heer Polman in het Financieele Dagblad. In ‘Bedrijven moeten in Parijs het verschil kunnen maken’ heeft hij het over de vijf belangrijke manieren waarop bedrijven en investeerders een bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van een koolstofarme en veerkrachtige economie. En jawel, daar komt de bouwsector in terug. En wel met € 83.000 miljard dat de komende 15 jaar besteed zal gaan worden aan de verstedelijkingsopgave.

Gaan bestaande bouworganisaties oogsten

Ik denk dat de bestaande bouwkolom dit (enorme bedrag) als een kans ziet. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Volgens mij heeft de bouwsector meer CEO’s nodig, die net als de heer Polman lef hebben en beschikken over een ambitieuze doelgerichte visie (naast opdrachtgevers die met een langetermijnbeleid het juiste voorbeeld geven). De bouwbranche is een van de grote sectoren van Nederland en dus zijn de kansen voor de sector enorm groot bij het realiseren van bijvoorbeeld Smart Cities, Smart Buildings, Smart Roads en Smart Homes.

Of is het tijd voor startups

Vele startups hebben hele vette oplossingen waarmee de bestaande bouwkolom direct aan de slag kan gaan. Er is een aantal smaakmakers bij bestaande bouworganisaties die deze startups toepassen in bestaande projecten. En dat is maar goed ook. Voor je het weet ontstaat een disruptieve organisatie, die met een compleet nieuw business model de bouwsector op zijn kop gaat zetten. De kans dat er een Uber, Tesla of Spotify de komende vijf jaar in de bouw ontstaat, is sinds het klimaatakkoord met weer een aantal procenten gestegen. Meer geld, meer uitdagingen, meer kansen, meer maatschappelijke verantwoordelijkheid, meer technologie; allemaal onderdelen, die het voor startups aantrekkelijk maken om in de bouw van start te gaan met een disruptief business model.

Sustainable Urban Delta…

…dit is het thema van de Innovation Expo die op 14 april 2016 in Amsterdam plaats gaat vinden. Aangezien een drietal ministeries er voor gekozen hebben om dit tweejaarlijkse evenement een half jaar uit te stellen (speciaal vanwege het EU voorzitterschap van Nederland), is dit dé kans voor Nederland om onze doelgerichte visie qua duurzaamheid en innovatie te presenteren. Zeker in het teken van het klimaatakkoord biedt de Innovation Expo voor ons land een enorme kans om ons mee te onderscheiden. Een doelgerichte visie van de overheid zal namelijk een enorme stimulans zijn voor het bedrijfsleven. Hoe eerder de Nederlandse bedrijven aan de slag gaan met het bedenken en implementeren van innovatieve duurzame oplossingen, hoe eerder we onze bedachte producten en diensten als exportproduct kunnen verzilveren.

Holland ConTech organiseert twee activiteiten tijdens de Innovation Expo. Ten eerste hebben we een plek op het terrein, waarop een ConTech Startup House komt te staan. In dit huis geeft Holland ConTech zichtbaarheid aan vijf bouwgerelateerde startups. We hebben een aantal startups in het vizier, maar we zijn zeker nog op zoek naar interessante vernieuwingen.

Daarnaast organiseren NLingenieurs, Bouwend Nederland en Holland ConTech een brainstromsessie over het vraagstuk waar minister Schultz wakker van ligt. Gezamenlijk willen wij de (infra) ingenieurs van Nederland het Europese podium bieden. Door met andere sectoren (automobielindustrie, verzekeringsbranche, ICT-sector en dergelijke) oplossingen te gaan bedenken op het vraagstuk “Hoe zorgen we ervoor dat de huidige infrastructuur klaar is voor de zelfrijdende auto?” geven wij de Nederlandse ingenieurs een mooie kans om zich mee te onderscheiden.

Ik droom ervan dat de oplossingen op dit vraagstuk hetzelfde effect zullen hebben, als de Deltawerken hebben gehad op de Waterbouw. Doe jij mee? Kijk dan op onze website voor meer informatie.

Reageren op dit artikel? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @WouterTruffino 

Reageer op dit artikel