artikel

Zuiden doet het stuk beroerder dan Randstad

bouwbreed Premium

Zuiden doet het stuk beroerder dan Randstad

Bouwbedrijven in het zuiden van Nederland blijven op alle fronten achter bij de rest van Nederland.

Terwijl landelijk de orderportefeuilles vergeleken met begin 2013 met ruim 30 procent zijn gegroeid, is sinds die tijd in het zuiden 11 procent meer werk op de plank gekomen. Dat blijkt uit de bouwbarometer van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en Cobouw .

Het magere herstel in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland uit zich onder meer in de woningbouw. Sinds begin 2013 ligt er landelijk 39 procent meer werk. In het zuiden is de groei aan opdrachten 19 procent.

Omzet

De bouwbarometer is gebaseerd op duizenden concrete bouwplannen en -projecten uit de Bouwberichtendatabase van Cobouw. Naar verwachting zullen de in de bouwbarometer opgenomen projecten de komende twaalf maanden gedeeltelijk of geheel tot uitvoering komen en tot omzet leiden.

In de utiliteitsbouw blijft het zuiden 13 procent achter bij het Nederlands gemiddelde. De orderportefeuille met zo goed als zeker de utiliteitsomzet voor het komend jaar is 13 procent minder dan begin 2013. Voor heel Nederland is het orderboek op hetzelfde niveau gebleven. In de infra is het werk in de zuidelijke provincies sinds 2013 met 17 procent geslonken. Voor Nederland is dat 9 procent.

Het zuiden laat ook de laatste maand de slechtste ontwikkeling zien. De orderportefeuille met werk voor het komend jaar liep 1,6 procent terug. Behalve Randstad-Zuid (+1,1 procent) liep ook in de andere regio’s de werkvoorraad terug: Noord (-1,2 procent), Oost (-0,3) en Randstad-Noord (-0,1 procent).

Reageer op dit artikel