artikel

Waterkering aan de Waal

bouwbreed

Ruimte voor de Waal Nijmegen is een grootscheeps project. De brug over de rivier is verlengd, de dijk bij Nijmegen-Lent is 350 meter landinwaarts verlegd waardoor een nevengeul kon worden gegraven, nieuwe bruggen zijn aangelegd. En uiteraard moet er een nieuwe waterkering komen.

Water, grond, aanvoerroutes, steen – vanuit de lucht is de gelaagdheid van de harde waterkering ten westen van de spoorbrug mooi zichtbaar. Ondergronds reikt een kwelscherm tot 20 meter diepte, daarop komt een L-vormige wand van beton. Zij wordt afgewerkt met stortsteen en Portugees graniet.

Nog dit jaar moet bouwcombinatie i-Lent klaar zijn met de werkzaamheden. De kering houdt niet alleen de voeten droog, bij fraai weer kunnen de Nijmegenaren er recreëren.

Reageer op dit artikel