artikel

Opnieuw lastig jaar voor grootste bouwers

bouwbreed

Opnieuw lastig jaar voor grootste bouwers
Cobouw

Het herstel in de bouw bezorgde de grootste bouwers van het land meer omzet. De winstgevendheid bleef evenwel nog achter. Eenentwintig van de vijftig bouwbedrijven zagen hun nettoresultaat teruglopen.

Samen verdienden de vijftig bouwers 444,5 miljoen, een derde minder dan het jaar ervoor

Als het overzicht van de top 50 van Nederlandse bouwondernemingen één ding duidelijk maakt, is het wel dat 2014 in financieel opzicht opnieuw een moeilijk jaar was voor de sector. Hoewel de totale omzet van de koplopers licht steeg – met 0,5 procent naar ruim 31 miljard euro – liep de nettowinst flink terug. Samen verdienden de vijftig bouwers 444,5 miljoen, een derde minder dan het jaar ervoor. Eenentwintig bedrijven moesten bovendien een winstdaling slikken. Negen aannemers sloten het jaar af met een verlies. Opvallend: van hen behoren er vijf tot de concerns met meer dan 1 miljard euro omzet. BAM, Heijmans, Strukton, Ballast Nedam en Dura Vermeer schreven stuk voor stuk rode cijfers. Ballast Nedam zelfs voor het derde opeenvolgende jaar. Met een rendement op het eigen vermogen van -936 procent en een solvabiliteit van 1,7 procent is de Nieuwegeinse bouwer, die eind deze week definitief in handen komt van het Turkse Renaissance, sowieso niet te benijden.

Wat te denken van de omzetstijging van maar liefst 81 procent die BMV behaalde?

Was het allemaal kommer en kwel in de bouwtop? Zeker niet. Negenentwintig bedrijven wisten hun winst op te krikken. En wat te denken van de omzetstijging van maar liefst 81 procent die BMV behaalde? Het leverde de Veldhovense bouwonderneming zijn eerste notering ooit op in de Cobouw50. BMV kwam met stip binnen op nummer 39.

Ook Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling kan terugkijken op een prima jaar. De bouwer uit Geffen zag zijn bedrijfsopbrengsten met bijna 60 procent toenemen. De winst klom bovendien met 122 procent. Daarmee was Van Wanrooij niet eens de absolute uitblinker. SEB, moederbedrijf van Schagen Infra, Giesbers en Vorm boekten alle een nog hogere winstgroei.

Net als BMV maakt ook de NTP Groep voor het eerst zijn opwachting in de Cobouw50. Dekker Holding Krabbendam keerde na een jaar afwezigheid terug. De Noord-Hollandse bouwer viel in 2014 net buiten de boot. Plegt-Vos, dat vorig jaar niet op tijd een jaarrekening kon overleggen en daarom geen notering kreeg, staat er weer als vanouds in. Op plek 50 bevindt zich eveneens een oude bekende: Bouwgroep Moonen. De Brabanders stonden in 2009 ook al eens tussen de vijftig grootste bouwondernemingen van ons land.

UBA, Holding de Vier Ambachten, Thunnissen Groep en Hendriks Bouw en Ontwikkeling – vorig jaar de nummers 47, 48, 49 en 50 – kwamen omzet tekort voor een notering. Dusseldorp, in 2014 nog goed voor positie 20, boekte wel voldoende opbrengsten maar verloor dit jaar zijn zelfstandigheid. De sloop-, infra- en afvalspecialist werd overgenomen door het Duitse Remondis, dat de infra-activiteiten vervolgens doorverkocht aan ReintenInfra.

Breijer Bouw en Installatie (omzet 127 miljoen), Oosterhof-Holman (66 miljoen) en Aannemingsbedrijf J. Th. Kuin (63 miljoen) haalden de Cobouw50 ook niet. Gezien hun omzet horen ze zeker thuis in de ranglijst, maar omdat ze niet op tijd hun stukken deponeerden bij de Kamer van Koophandel of geen volledige jaarrekening konden overleggen, zijn ze er niet in opgenomen. Wel zijn ze vermeld in het overzicht van grootste bouwers per provincie, dat dit jaar in totaal vijftig bedrijven telt, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Bestel hier het nieuwe Cobouw50-magazine!

Reageer op dit artikel