artikel

Lezerspanel: Werkhonger maakt prijsvechten onuitroeibaar

bouwbreed Premium

Lezerspanel: Werkhonger maakt prijsvechten onuitroeibaar

Ons lezerspanel was dit keer verrassend eensgezind. Het merendeel denkt dat prijsvechten een onvermijdelijk kwaad is. Maar liefst 92% was het eens met de stelling.

ONEENS

Fons Wolferink
Accountmanager TKF

Door de huidige recessie wordt het kaf van het koren gescheiden. Additionele toegevoegde waarde leveren wordt belangrijke USP!

Herman den Boeft
Algemeen directeur Ardee

Alleen de stelling maakt al dat je het hier niet mee eens kunt zijn. Dat ‘laagste prijsdenken’ hoort mijns inziens alleen bij grootgrutters waar we onze dagelijkse boodschappen kopen en niet bij bouwprojecten (en ook niet voor dienstverlening trouwens). Helaas komt het omgekeerde, geen werkhonger, niet vaak voor. Voorlopig zal het vergroten van de flexibele schil de meest voor de hand liggende reactie zijn: eerst werk scoren dan pas capaciteit inhuren. Ik maak me ernstig zorgen over zaken als veiligheid, kwaliteit en de ruimte voor innovatie. Toch maar weer een beetje vooroverleg?

Fries Heinis
Algemeen directeur Bouwend Nederland

Prijsvechten is niet onuitroeibaar. Natuurlijk gelden ook in de bouw de wetten van de economie. Als er minder vraag is dan aanbod, zet dat de prijzen onder druk. Maar ook in een dergelijke marktsituatie is toegevoegde waarde mogelijk. Slimme oplossingen. Maatschappelijke en sociale meerwaarde. Prettig samenwerken en ontzorgen. Duurzaamheid. Zaken die de markt moet kunnen bieden. En zaken die de opdrachtgevers moeten durven vragen. Als die vormen van toegevoegde waarde belangrijker worden dan de prijs, kan prijsvechten bestreden worden. Zelfs bij flinke werkhonger.

EENS

Willem Bosland
Projectmanager Infrawest

Er zijn altijd mafkezen bij. En anders doen de grote bedrijven het wel, deze vechten alles aan uit het bestek. Juristen en geld genoeg.

Edward Lub
Pontmeyer BV

Een goede bouwer is nog geen goede verkoper. Men zou er veel baat bij hebben om aan de voorkant meer tijd in de gesprekken met de klant te stoppen. Zo ontstaat er een betere/gelijkwaardigere relatie met meer kans van slagen om de order te noteren, niet enkel op basis van prijs. Bijkomend voordeel is dat ontwerpfouten en dergelijke ook eerder aan het licht komen.

Peter Fransen
Eigenaar Infra Domus BV

Wel wanneer we het huidige verdienmodel blijven aanhangen. De cycliciteit (vette en magere jaren), samen met een overschot aan aanbieders en het zware accent op initiële kosten (opdrachtgevers) houdt het huidige systeem in stand.

H. Timmermans
Technisch adviseur Heijmans

Prijs is vaak afhankelijk van vraag en aanbod.

Jaap de Boer
Directeur/aandeelhouder Schilderwerken De Boer Obdam BV

Synoniem voor onuitroeibaar is niet te verdelgen. Dat is, vind ik, de juiste benaming.

Richard Wigmans
Functie: Commercieel adviseur

Het personeel niet aan het werk kunnen houden kost meer.

Sjak Kwak
Medewerker/adviseur ruimtelijke ordening gemeente Vlagtwedde

Stilzitten levert helemaal niets op, kost ook geld en wellicht volgt op deze klus een nieuwe klus.

 

Reageer op dit artikel