artikel

‘Lage rente stimuleert crowdfunding’

bouwbreed

‘Lage rente stimuleert crowdfunding’

De belangstelling voor crowdfunding van kleinschalige bouwprojecten groeit. In Doesburg is daarom een nieuw initiatief genomen. Om het historische complex Gildehof nieuw leven in te blazen, wordt een beroep gedaan op particuliere investeerders. Dit moet drie ton opleveren.

Het Gildehof is een hofje van ruim honderd jaar oud. Ooit herbergde het een rijtuigfabriek, sinds 1970 biedt het onderdak aan onder meer de Doesburgse mosterdfabriek. In later jaren kwamen er ambachtelijke bedrijfjes en horeca bij. Een deel van het hofje, de Mosterdhoeve, staat leeg. Harrie Pols, die een winkel drijft in het Gildehof, wil het complex kopen en gedeeltelijk een nieuwe bestemming geven. Na een grondige verbouwing is er plaats voor nieuwe winkels, een zilvermuseum en een restaurant.

Naast mijn winkel in de Gildehof werk ik in de asbestsanering, dus dat gedeelte kan ik in elk geval zelf uitvoeren

Momenteel is het hofje een toeristische attractie, zegt Pols. Dat is in het bijzonder te danken aan de mosterdfabriek die is opengesteld voor bezoekers. Jaarlijks komen er zo’n 50.000 belangstellenden op af. Na de herbestemming zal dat aantal groeien, verwacht Pols. De investering van zo’n 500.000 euro voor aankoop en verbouwing van de panden is derhalve gerechtvaardigd, vindt hij. Veel van het werk dat de transformatie met zich meebrengt, gaat hij zelf doen. “Naast mijn winkel in de Gildehof werk ik in de asbestsanering, dus dat gedeelte kan ik in elk geval zelf uitvoeren. Verder heb ik een zzp’er aangetrokken voor het metselwerk en ik krijg hulp van collega’s.”

Van het te investeren bedrag wil hij drie ton via crowdfunding bij elkaar krijgen. “We hebben onze plannen vorige week bekend gemaakt en inmiddels is al van verschillende kanten belangstelling getoond.”

Geduld

Toch is de financiering nog lang niet rond. “Geen wonder”, zegt Laurens IJsselmuiden, financieel specialist van Bouwaandeel. Dit platform is gespecialiseerd in het vinden van particuliere investeerders voor bouw- en verbouwprojecten.

“Het initiatief is nog tekort geleden gelanceerd. Pols moet nog even geduld hebben.” IJsselmuiden geeft hem een goede kans dat het benodigde geld binnenkomt. Hij leidt dat onder meer af uit een succesproject van Bouwaandeel. Via het platform lukte het om binnen luttele maanden 100.000 euro bijeen te brengen voor de bouw van drie duurzame woningen nabij de binnenstad van Arnhem. Ook de financiering van andere bouwgerelateerde projecten verloopt voorspoedig. De initiatiefnemers van ‘De Chocoladefabriek’ in Amsterdam bijvoorbeeld, haalden via kleine investeerders 70.000 euro binnen voor onder meer het uitbreiden en energiezuinig maken van hun fabriek. De geldschieters ontvangen 5 procent rente in geld en nog eens 3 procent in chocoladerepen.

Door de lage rentestand is het voor particulieren niet aantrekkelijk hun geld op de bank te laten staan

“Banken stellen geen geld beschikbaar voor projecten onder de 2,5 miljoen euro”, zegt IJsselmuiden. “Tegelijkertijd is het door de lage rentestand voor particulieren niet aantrekkelijk om hun geld op de bank te laten staan.” Investeren in crowdfunding is voor deze groep een aantrekkelijk alternatief.

Crowdfunding levert gemiddeld zo’n 6 procent rente op en het is al mogelijk om voor 200 euro een aandeel te kopen. Het risico dat iemand zijn totale investering kwijtraakt omdat een project mislukt, is volgens IJsselmuiden klein. “Omdat het vastgoed dient als onderpand krijgt de investeerder ook bij een falend project het grootste deel van zijn investering terug.”

Reageer op dit artikel