artikel

‘Ik heb niks tegen vakbonden’

bouwbreed

‘Ik heb niks tegen vakbonden’
APA

Michaël Kempka is boos. ‘Zijn’ Aelbers Flexibele Personeelsdiensten is door vakbond FNV Bouw gebruikt om een punt te maken, vindt hij. Nu de directeur van de rechter gelijk heeft gekregen, wil hij zijn verhaal doen. “Hun denkwijze is verouderd.”

Had u verwacht dat u van de rechter gelijk zou krijgen?
“Wel gehoopt. Om eerlijk te zijn, had ik niet gedacht dat ze ons helemaal gelijk zouden geven. Het kan alle kanten op bij dat soort rechtszaken, zie ik om me heen.”   

Wat vinden uw opdrachtgevers er van?
“Zij hebben ons gesteund. Al hebben ze liever niet dat ik namen noem.”

Zij distantiëren zich van u?

Typ maar eens op Google ‘Aelbers FNV’ in, daar word je niet blij van

“Zij doen graag zaken met ons, maar ze willen liever niet in de discussie met de FNV zitten. Dat snap ik ook wel. Typ maar eens op Google ‘Aelbers FNV’ in, daar word je niet blij van.”

Waarom heeft de vakbond het op u gemunt, denkt u?
“De FNV heeft Aelbers gebruikt om een statement in een politiek steekspel neer te zetten en wilde onze organisatie systematisch de vernieling in helpen. Hun enige doel was media-aandacht. Zij zijn tegen flexwerk en willen op deze manier een punt maken.”

Ze vonden dat er iets niet klopte en gingen naar de rechter. Dat is toch niet zo vreemd?
“Ja, en die gaf hen ongelijk. Ze hadden veel beter eerst met ons in gesprek kunnen gaan voordat ze naar de media en de rechter stapten. Zij kunnen hun tijd veel beter besteden. Laat hen een offensief starten om flexwerkers lid te maken.”

U bent geen fan van vakbonden?
“Ik heb niks tegen vakbonden. Er zijn genoeg vakbonden waar we goed mee kunnen praten, maar met de FNV op dit moment niet. Zij  moeten eerst hun zienswijze veranderen. FNV wil graag dat mensen weer op hun zestiende aan het werk gaan bij een aannemer en daar hun pensioen halen. ‘Das war einmal’, zouden ze in Duitsland zeggen. Die tijd komt niet meer terug.”

Waarom hebben uw opdrachtgevers, voornamelijk grote hoofdaannemers, Aelbers nodig? 

Wij kunnen ons op één ding concentreren: de mens, de medewerker

“Ze hebben steeds minder bouwplaatsmedewerkers in dienst. Tegelijkertijd willen ze wel overal in Nederland werken. Wij zijn veel beter in staat om dat op een andere manier te organiseren. Waarom? Wij kunnen ons op één ding concentreren: de mens, de medewerker.”

Uw mensen zijn niet goedkoper?
“Nee. Misschien alleen omdat mijn mensen flexibeler in te zetten zijn. Iedereen zit bij mij in de Nederlandse bouw-cao, gecombineerd met de NBBU-cao. Voor mij maakt het niet uit of iemand uit Duitsland, Portugal of Nederland komt. Dat is ook één van de redenen waarom die grote aannemers met ons werken. Ze willen het goed geregeld hebben.”  

Aelbers werkt met mensen uit Duitsland en Polen. Concurreren deze mensen met Nederlandse werknemers?

Buitenlanders goedkoper? Dat is de grootste flauwekul die er is

“Vaak wordt gesuggereerd dat buitenlanders goedkoper zijn dan Nederlanders. Dat is de grootste flauwekul die er is. Het enige verschil in prijs is dat mensen geen reisuren en reiskosten hebben omdat wij heel slim huisvesting zoeken. Mensen kunnen verblijven in de buurt van het werk.”

Er is dus geen sprake van verdringing?
“Ik wil heel graag Nederlanders bij mij in dienst hebben. Die heb ik ook wel, maar het is moeilijk om geschikte mensen te vinden voor dit specialistische werk. Daar komt bij dat een Nederlander graag ’s avonds thuis aan de gehaktbal wil zitten. Een buitenlander is op gelegen momenten iets flexibeler. Die kan nog even wat voorbereiden ’s avonds. Binnen de marges van de wet- en regelgeving en volgens de cao uiteraard.”

Zijn er echt geen Nederlanders voor dit werk te vinden? Veel mensen hebben toch hun baan verloren de afgelopen jaren?
“Dat zijn in veel gevallen heel andere vaklieden. Er is een verschil van dag en nacht tussen een timmerman in woningbouw en een timmerman in de civiele betonbouw. Ik heb wel eens tegen de bonden gezegd: Ik heb zestig vacatures. Vullen jullie ze maar in. Dat lukt je niet met alleen Nederlanders.”

Het vieze werk dat zij doen, daar zijn wij hier niet meer zo goed in

“Het vieze werk dat zij doen – met name de bruggen, tunnels en viaducten – daar zijn wij hier niet meer zo goed in. Ook omdat we steeds meer prefab zijn gaan doen. Alleen de mensen die zelf uit de civiele betonbouw komen, zijn in staat dit werk te doen. Anderen dienen omgeschoold te worden. De meesten die daar hun baan verloren, werken inmiddels bij ons of één van mijn concurrenten.”

Is het moeilijk voor Aelbers om binnen de bestaande wet- en regelgeving te opereren en ook nog een concurrerende prijs neer te leggen?
“Het is moeilijk zolang de buitenlandse uitzenders in Nederland kunnen doen en laten wat ze willen.”

Hoe bedoelt u?

Bij de grotere projecten worden tegenwoordig geen buitenlandse uitzenders meer uitgenodigd

“De één betaalt zijn loonheffing of sociale afdrachten op Malta of één of ander verweggistan. Daar moet ik nu mee concurreren. Dat is al wat minder geworden. Bij de grotere projecten worden tegenwoordig geen buitenlandse uitzenders meer uitgenodigd.”

Aelbers Flexibele Personeelsdiensten

Uitzendbureau Aelbers Flexibele Personeelsdiensten werd in 1997 opgericht. De laatste jaren is het bedrijf vooral gespecialiseerd in de civiele betonbouw voor de grotere hoofdaannemers en infraprojecten. Ongeveer 80 procent van de omzet komt bij de zes grootste bouwbedrijven van Nederland weg. Jaarlijks werken ongeveer 350 tot 480 mensen via Aelbers, onder meer uit Nederland, Duitsland, Polen en Roemenië. Aelbers is goed voor een omzet van circa 16 miljoen euro. Directeur Michaël Kempka heeft sinds deze zomer bijna alle aandelen van het bedrijf in handen.

Reactie FNV Bouw

FNV-bestuurder Helga Tienkamp: “Uit ons eigen onderzoek bleek begin dit jaar dat Aelbers op onterechte wijze gebruik maakt van de zogenoemde ver-van-huisregeling (ET-regeling). Die bevindingen hebben we met diverse media gedeeld. Ook zijn we naar de rechter gegaan. Vooraf hebben we wel per e-mail contact gezocht met Aelbers en brieven geschreven. We hebben van hun kant geen enkele poging tot toenadering ervaren.”

Reageer op dit artikel