artikel

Houten trap waaiert uit

bouwbreed

De gemeente Schagen laat de strandopgang bij Callantsoog vervangen. Vanaf het Dorpsplein waaiert straks een houten trap uit naar boven, van zo’n 4,5 meter tot 11 meter breed.

“De palen, kespen, trapbomen en treden zijn van azobé. Dat is het hardste hout, met de langste levensduur van wat in Nederland voorradig is”, zegt Dennis Bleeker, werkvoorbereider bij aannemingsbedrijf K. Dekker uit Krabbendam. De stalen platen en bouten waarmee de onderdelen aan elkaar zijn verbonden, zijn thermisch verzinkt. De ruimte onder de kespen boven aan de trap wordt nog aangevuld met duinzand. Bleeker wijst op de gele kraan boven op het duin. Het is een hybride kraan, gedeeltelijk elektrisch aangedreven. De kraanarm wekt bij de neerwaartse beweging energie op.

Reageer op dit artikel