artikel

Bevingsbestendige woning krijgt steun van ‘handjes’

bouwbreed

Bevingsbestendige woning krijgt steun van ‘handjes’
BIM/HKHOF

Met zware stalen binten tegen de gevels versterkt BAM vijf woningen in Loppersum tegen toekomstige aardbevingen. Tegelijkertijd worden ze nul-op-de-meter gemaakt. Een voorbode voor een veel grotere operatie.

Het project aan de Sjuxumerweg is een van de vier gecombineerde versterkings- en verduurzamingsprojecten die het Centrum Veilig Wonen afgelopen weken is begonnen. Aan de overkant van de straat in Loppersum bouwt Ballast Nedam inmiddels een vergelijkbaar project. Kooi, Geveke, Friso, VolkerWessels en Van Wijnen zijn in dorpen in de buurt aan de slag. De combinaties proberen nog voor de kerst in totaal 23 woningen op te leveren. Op basis daarvan wordt de pilot aangescherpt en vervolgd met nog eens 130 woningen. Als die operatie is voltooid kan het Centrum Veilig Wonen, dat als centrale opdrachtgever fungeert, aan de slag met 1650 woningen. Oorspronkelijk moest dat aantal nu al zijn versterkt.

BAM haakt volgens projectmanager Bart Schuring aan bij de systematiek die het bedrijf binnen het programma van de Stroomversnelling heeft ontwikkeld. “Het streefbedrag van 40.000 euro voor het geheel nul-op-de-meter maken van een grondgebonden woning halen we bij deze woningen nog niet. Versterken en verduurzamen komen bij elkaar op zo’n 110.000 euro, waarbij woningstichting Wierden en Borgen een bedrag voor haar rekening neemt van zo’n 30.000 euro en de rest wordt betaald door de NAM.”

Warmtepomp

We doen in Loppersum zo min mogelijk in de woning, want de bewoners blijven thuis wonen tijdens de vijftien dagen die we nodig hebben.” De radiatoren blijven dus zitten en behouden hun functie. Alleen krijgen ze hun warmte binnenkort niet meer van een CV-ketel, maar van een warmtepomp die is ondergebracht in de energiemodule in de nieuwe berging in de achtertuin. Op het dak komt een geïsoleerde kap van Emergo met een epdm-waterkering, laat uitvoerder Marcel Kolle ter plekke zien. Daarop komen 32 zonnepanelen. De gevels van Gevelelementen Noord-Holland worden flink geïsoleerd tot een Rc-waarde van 5. Met chips van schuim, van de firma Feenstra Isolatie, in de kruipruimte krijgen de vloeren een isolatiewaarde van Rc-waarde 3,5. Alles wordt luchtdicht afgetaped. In de nieuwe berging in de achtertuin komt ook een warmteterugwininstallatie. Het zijn maatregelen die bekend zijn van verduurzamingsprojecten uit de Stroomversnelling.

IPE-profielen

Het meest in het oog springen daarom toch de maatregelen die partners Ensel en Renovatief momenteel nemen om de woningen te versterken tegen aardbevingen. Dat gebeurt door zware stalen IPE-profielen (450) bij de voor- en achtergevel te plaatsen. Ze krijgen een eigen fundering op een betonnen balk van 30 bij 30 centimeter die in het werk wordt gestort en met ingeboorde ankers gekoppeld aan de bestaande strokenfundering. De staalconstructie wordt met lange ingeboorde ankers verbonden met de vloeren op begane grond, eerste verdieping en de zolder. Kolle noemt het handjes, die de woning als het ware omvatten en voorkomen dat de vloeren bij een beving losschieten. “Er zullen heus wel scheuren ontstaan en andere cosmetische schade, maar geen instortgevaar meer”, verwoordt Kolle de uitgangspunten.

De staalconstructie wordt ingepakt in isolatie en verdwijnt uiteindelijk achter de voorzetgevel die net 6 centimeter dikker is dan hij zou zijn geweest zonder versterkingsmaatregel, weet Bart Schuring. “De bewoners waarderen vooral het feit dat ze na de renovatie zo’n lekkere diepe vensterbank hebben”, merkt de projectmanager op. “Dat hebben we geleerd van eerdere Stroomversnellingsprojecten en dat zal in Loppersum vermoedelijk niet anders zijn.”

Wat de versterkingsmaatregelen kosten wil hij overigens niet zeggen. Misschien 20.000 euro? “Daarvoor redden we het niet”, zegt hij. Maar specifieker wil hij niet worden en verwijst door naar opdrachtgever Centrum Veilig Wonen. Daar wil woordvoerder Arjan van de Leur evenmin een bedrag noemen. “Later misschien”, zegt hij. “Maar we zitten nu nog in de pioniersfase. Net als bij de Stroomversnelling is het de bedoeling dat de versterkingsmaatregelen door industrialisering en standaardisering flink omlaag kunnen. Maar hoeveel precies? Dat valt nu nog niet te zeggen.”

“Neem bijvoorbeeld de aanpak van Ballast-Nedam”, gaat Van de Leur verder. Dat vervangt de complete voor- en achtergevel van de woningen die zij onderhanden nemen. Welk deel daarvan moet je toerekenen aan de versterkingsmaatregelen en welk deel aan verduurzaming? Dat is niet altijd even gemakkelijk te bepalen. Voor een deel worden dat soort sommetjes gemaakt tijdens uitvoerige co-creatiesessies die plaatsvinden met alle betrokken bouwers die volgend jaar met de 1650 woningen aan de slag moeten. Maar het is nu nog te vroeg.”

Ondertussen vordert de bouw aan de Sjuxumerweg. Bewoners krijgen van uitvoerder Kolle en zijn collega’s informatie over wat hen de komende dagen te wachten staat. Wanneer de asbestsaneerder komt, wanneer de staalconstructie wordt geplaatst, wanneer de installaties worden afgekoppeld. De eerste woning die inmiddels bijna klaar is, was een lege woning waarvan de bewoner net was vertrokken. Dat was prettig om te oefenen. Maar inmiddels worden ook bewoonde woningen aangepakt. Daarbij zit er één waarvan de bewoner zich decennialang heeft verzet tegen renovaties en die nog wordt verwarmd met een gaskachel. “Ook die woning wordt, net als de andere woningen, uiteindelijk afgekoppeld van het gas”, besluit de uitvoerder. “En dat is in deze contreien toch best pikant.”

Reageer op dit artikel