artikel

‘Als collectief kunnen we meer bereiken’

bouwbreed

‘Als collectief kunnen we meer bereiken’
Suzanne van de Kerk.

Nathalie de Vries wil als voorzitter van branchevereniging BNA vooral de rol van de architect in het bouwproces steviger op de kaart zetten. Haar boodschap: mét architecten maak je waardevollere en toekomstbestendigere gebouwen dan zonder. En het zou fijn zijn als de branche wat gezonder wordt.

Wat waren uw overwegingen om voorzitter te worden?
“Ik vind het belangrijk om ons vak goed neer te zetten. Ik ben er ook wel van overtuigd dat je als collectief meer kunt bereiken dan als individu. Een van mijn belangrijkste doelstellingen is de rol van de architect in het bouwproces voor het voetlicht te brengen. Er zijn heel veel opgaven waar wij een rol in zouden kunnen spelen.”

De rol van de architect is nu wat onderbelicht?
“Soms wel, vind ik. De architect is niet slechts één van de procespartners, die je zomaar even kunt vervangen. De architect is juist iemand die met innovatieve oplossingen komt. Niet alleen in de klassieke rol, maar op allerlei verschillende manieren.”

Kunt u een opgave noemen waar je echt een architect bij nodig hebt?
“Als je een complexe opgave hebt, waarbij je met verschillende aspecten rekening moet houden. Context en duurzaamheid bijvoorbeeld.”

Zegt u nou: Voor de standaardprojecten heb je eigenlijk geen architect nodig?
“Nee. Architecten zijn er in alle soorten en maten. Ook als we industrieel gaan bouwen. Daar heb je juist architecten bij nodig. De architect kan helpen bij het vinden van de juiste oplossing.”

Moet de architect zijn rol bevechten?
“Misschien wel een beetje. Wat architectenbureaus leveren, daar moet ook een redelijke vergoeding tegenover staan. Als branchevereniging willen we er ook voor zorgen dat er een gezonde architectenbranche kan bestaan.”

Wat wilt u als voorzitter bereiken?
“Een voorzitter stapt op een rijdende trein. Ik kan misschien een paar wagonnetjes aankoppelen, maar de trein gaat gewoon verder. Het is niet de voorzitter alleen die de koers bepaalt. Dat zijn toch vooral de leden zelf. Ik kan me in de rol van voorzitter inzetten voor de ontwikkeling van de beroepsgroep als geheel en de relevantie van de BNA versterken door het omarmen en verbeteren van het creatief ondernemerschap.”

Wat zijn uw wagonnetjes?
“Ik wil heel graag het besef achterlaten dat je mét architecten waardevollere en toekomstbestendigere gebouwen krijgt. Tegelijkertijd hoop ik dat we een gezonde branche worden. Ik zie nu wekelijks de cijfers voorbijkomen. Dat kan allemaal wel wat beter.”

Wat is daarvoor nodig?
“We moeten zorgen dat architecten hun bedrijfsvoering goed op orde hebben. Het zijn ook ondernemers, niet alleen maar creatievelingen die met hun ideeën de wereld kunnen redden.”

Hoe kom je als architect tot een goede prijs?
“Ik denk dat een ondernemer goed moet kunnen uitrekenen wat zijn diensten waard zijn. De BNA doet veel onderzoek naar de prijzen in de markt. Je kunt je eigen bedrijfsvoering afzetten tegen de branche als geheel. Dat is alvast verstandig om te doen.”

Maar er is toch altijd iemand die het toch goedkoper wil doen?
“Dat is voor zo’n partij op korte termijn misschien wel prettig. Maar op de lange termijn zal hij zichzelf tegenkomen. Daar komt bij dat vanuit de vraagkant de indruk gaat ontstaan dat het allemaal voor heel weinig kan. Overigens merk ik wel dat opdrachtgevers merken dat de race to the bottom, wat prijs betreft, moet stoppen. Dit is ook niet in hun belang, zeker niet als je kwaliteit nastreeft.”

Hoe doet u dat zelf, de toegevoegde waarde van de architect uitleggen?
“Ik merk in mijn eigen praktijk hoe lastig dat kan zijn. Vooral als je van een opdrachtgever door de gevoerde selectieprocedure niet de ruimte krijgt om dat toe te lichten. Ik denk dat voor architecten die al wat langer een praktijk hebben geldt: laat gewoon de resultaten van je eigen werk zien. Dat is de beste manier om te laten zien wat je kunt. Opdrachtgevers moeten ook situaties creëren waarin minder ervaren bureaus een kans krijgen. Gun jonge bureaus een kans om mee te dingen.”

U neemt altijd opdrachten aan tegen een goede prijs? En u hebt genoeg zeggenschap over het product dat uw naam draagt?
“Ja. En als dat niet zo is nemen we afstand van het project. Als je niet altijd het beste nastreeft, wil op de langere termijn niemand meer met je werken.”

Als het u altijd lukt, wat is er dan aan de hand met uw collega-architecten?
“Ik zeg niet dat het altijd lukt. Er moet voor opdrachtgevers ook iets te kiezen blijven. Er zijn heel veel manieren om architectendiensten en dus werk aan te bieden. Het is juist heel belangrijk dat er een pallet is waar je uit kunt kiezen. Het zou ontzettend saai zijn als alle architecten precies hetzelfde zouden doen.”

Nathalie de vries

Nathalie de Vries (1965) is architect en partner bij MVRDV. Zij richtte dit bureau, onder meer bekend van De Markthal in Rotterdam en het onlangs opgeleverde nieuwe tennisclubgebouw The Couch, op samen met Winy Maas en Jacob van Rijs. Van 2005 tot 2008 was De Vries Spoorbouwmeester voor de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. In 2013 werd ze aangesteld als professor aan de Baukunstklasse van de Kunstacademie Düsseldorf. De Vries nam het BNA-voorzitterschap over van Willem Hein Schenk, architect en partner van De Zwarte Hond.

Reageer op dit artikel