artikel

Wipkoker korenmolen

bouwbreed

Tussen Persingen en Leuth, nabij de Duitse grens, werken molenmaker Coppes uit Bergharen en aannemer Vermeulen uit Ooij aan de herbouw van de Thornsche Molen. Dat gebeurt aan de hand van onder meer de beschrijving die het Duitse blad Heimatkunde in 1933 in zijn kolommen opnam van deze Wipkoker korenmolen.

Een bijzonder type, weet secretaris Jan van Eck van de stichting Thornsche Molen, die hem de enige in zijn soort noemt in Nederland. In de Tweede Wereldoorlog is de molen uit 1459 met de grond gelijk gemaakt. In april dit jaar begon de herbouw met onder meer het inlands eiken dat ook voor de oorspronkelijke molen is gebruikt. De onderbouw moet in november gereed zijn. De complete molen moet eind februari volgend jaar worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel