artikel

Roostergoot voor veel hemelwater

bouwbreed

Roostergoot voor veel hemelwater

Intercodam Infra uit Almere heeft een lijngoot voor de afvoer van hemelwater ontwikkeld met een bijzonder rooster en een zeer hoge opnamecapaciteit. De gemeente Borsele heeft als eerste een project met deze Urban-I roostergoot in gebruik genomen.

De Urban-I onderscheidt zich van andere goten van het type I die voldoen aan de norm EN 1433 doordat hij geen brede betonnen rand heeft. Aan de bovenzijde is daarentegen slechts een smalle stalen rand te zien tussen de bestrating en het rooster.

De Europese norm EN-1433 heeft betrekking op afwateringsgoten voor verkeersgebieden die worden toegepast in verkeerszones voor voetgangers en voertuigen. De Urban-I goot voldoet aan Groep 4 (D-400) en is dus geschikt voor rijwegen, voetgangers-gebieden, fietspaden en parkeerplaatsen met een belasting tot 40 ton. “Een type I-goot hoeft niet gefundeerd te worden. Hij kan direct in een zandbed worden gelegd”, aldus een woordvoerder van Intercodam Infra.

Het rooster op de lijngoot heeft een bijzonder design. Het is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. De goot kan dus aangepast worden aan elk straatbeeld. Volgens algemeen directeur Martin Suijker van Intercodam Infra is de Urban-I de eerste goot met roosters die het design, de kleuren, de grote capaciteit en het I-type combineert. “Een innovatie die echt verschil gaat maken in het hedendaagse straatbeeld. De gemeente Borsele heeft bij de herinrichting van haar dorpskern dan ook zeer bewust voor Urban-I gekozen, waarbij aspecten zoals het zelfdragende systeem, het esthetische ontwerp en de zeer hoge opnamecapaciteit van doorslaggevend belang zijn geweest.”

Intercodam Infra is gespecialiseerd op het gebied van infrastructuur, grond- weg- en waterbouw en ruimtelijke inrichting. Het bedrijf adviseert gemeenten, aannemers en ingenieurs en biedt totaaloplossingen aan. Behalve goten, grachtelementen en kabeltrekputten levert het bedrijf speeltoestellen, tegels en valbrekende vloeren, verkeersdrempels, bussluizen, geleiders, asfaltwapening, open verhardingen en dakbestratingen. Bovendien is het bedrijf bekend van de Slamdam, een snel toepasbare tijdelijke waterkering van duurzaam rubber.

Reageer op dit artikel