artikel

Robot beheerst laagdikte van heet gespoten aluminium

bouwbreed

Robot beheerst laagdikte van heet gespoten aluminium

Mourik Techniek en G. Bouman Arkel hebben een robot ontworpen die het heet spuiten van een laag aluminium op staal perfect beheerst. De laag beschermt tegen roestvorming en vergroot de verwachte levensduur tot vijftig jaar.

De techniek heet TSA ( Thermal Spray Aluminium) en wordt onder meer toegepast in stalen tanks. Het aanbrengen van de laag is een zeer arbeidsintensief proces. Bovendien is het moeilijk de laagdikte constant te houden. Het gevolg is dat na controle vaak herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Daarom hebben Mourik en Bouman de TSA-robot ontwikkeld. Hij spuit nauwkeurig, met een minimale standaardafwijking van de laagdikte. Bovendien is de hechtsterkte van de laag zeer gelijkmatig en van hoge kwaliteit, meldt Mourik.

Directe voordelen van de inzet van de TSA-robot zijn minder controle, meer productie, kortere doorlooptijden en optimaal gebruik van gas, zuurstof en aluminium. Ook de arbeidsomstandigheden zijn beduidend beter.

Reageer op dit artikel